Uroczo wyglądające babeczki z aromatycznym nadzieniem jabłek z cynamonem .
babeczki z jabłkami i budyniem – lista składników:
- -ok 5 łyżek cukru ( według uznania )
- -2 łyżki cukru
- -1-2 jabłka
- Ciasto :
- – 1 opakowanie budyniu waniliowego (64 g )
- – 0,5 l mleka
- -3-4 białka
- Nadzienie jabłkowe :
- -cynamon
- składniki na 7-8 babeczek :
- Masa budyniowa :
- -cukier
- – 3/4 szklanki cukru
- jeśli ciasto będzie sypki można dodać odrobinę śmietany
- – 1 żółtko
- Beza :
- -1 szklanka mąki
- -80 g miękkiego masła
babeczki z jabłkami i budyniem Jak przygotować:
Zobacz koniecznie: inny ciekawy przepis
1. Ze składników na ciasto uformować jednolitą kulę. Wypełnij foremki do samej góry i połącz się z ciastem do poziomu foremek. Przygotuj ciasto: Budyń rozpuścić w 350 mililitrach mleka i 350 mililitrach cukru w rondlu. Wlej budyń do bulgoczącego mleka i energicznie wymieszaj (jeśli nadal są jakieś wybrzuszenia, możesz je zmiksować blenderem); powinni się rozstać). Po przykryciu folią odłożyć. Rozbierz jabłka i usuń środek, aby uzyskać małe kształty. W misce wymieszaj pokrojone jabłka z cukrem i cynamonem. Napełnij formy nadzieniem jabłkowym do jednej trzeciej, a następnie piecz budyń przez 20 minut w temperaturze 170 stopni w foremkach wyłożonych ciastem. Po 15 minutach bierzemy bezę. Ubij cukier i białka na najwyższych obrotach, aż utworzą sztywną masę, która przykleja się do miski po przewróceniu. Całość zapakowałam do woreczka na ciasto z końcówką Wilton 1M. Po wyjęciu babeczek udekoruj je bezą. Włóż ponownie do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i włącz intensywność na dodatkowe 20 minut lub do momentu, gdy beza będzie w pewnym stopniu sucha i bardzo dobrze ugotowana. Możemy stwierdzić, czy beza była wcześniej przekrojona na pół za pomocą tzw. „suchego patyczka”. Eksperymentuj ze swoją ucztą!
Dodaj komentarz