Kakao, maliny i bita śmietana – trzy składniki, które razem tworzą deser idealny. Babeczki są wilgotne i mięciutkie, maliny dodają lekko kwaskowego posmaku a bita śmietana dopełnia całość, równoważąc i łącząc wszystkie smaki.
babeczki czekoladowe z malinami – lista składników:
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodatkowo:
- 2 łyżki cukru pudru
- 120g mąki
- 180g kwaśnej śmietany 18%
- 100g cukru
- 150g malin
- 500 ml śmietanki kremówki
- 30g kakao
- 2 jajka
- 1/3 szkl oleju
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
babeczki czekoladowe z malinami Przygotowanie:
A może spodoba Ci się także: inny przepis
1. Połącz olej, śmietanę, jajka, cukier i dokładnie wymieszaj trzepaczką. W osobnej misce wymieszaj kakao, proszek do pieczenia i mąkę. Połącz suche i mokre składniki szpatułką, aż mąka się połączy. Staraj się nie mieszać zbyt długo, inaczej babeczki będą zbyt głębokie i drogie. Na końcu dodać maliny. Formę na biszkopty wyłożyć papierowymi kubeczkami. Nabieraj miksturę łyżką do mrożonego jogurtu, aż osiągnie 1/3 poziomu. Podgrzewać w temperaturze 180°C przez około godzinę. 15 minut lub do momentu, gdy będzie można użyć suchej wykałaczki. Po upieczeniu pozwól mu całkowicie ostygnąć. 2. Cukier puder i śmietankę ubić na sztywną pianę. Napełnij paczkę ciasta kombinacją, używając końcówki. Napełnij babeczki kremem, wyciskając krem czubkiem upieczonego dobrego worka. Aby ożywić babeczki, użyj pozostałej bitej śmietany.
Dodaj komentarz