babeczki francuskie – składniki:
- sól
- 1 rulon ciasta francuskiego
- 1 sztuka mozzarelli w kulce
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 300 g świeżego szpinaku
- 1 łyżka masła
babeczki francuskie Jak przygotować
Zobacz również: inny przepis
Umyłam i wysuszyłam świeże liście szpinaku papierowymi ręcznikami przed zrobieniem francuskich babeczek nadziewanych większą ilością szpinaku. Od tego momentu kroję go na skromniejsze kawałki za pomocą ostrza. 2. Ząbki czosnku dodałam do gorącego masła po uprzednim wyciskaniu i podgrzaniu. Szybko go ugotowałam. 3. W ciepłej pastie podsmażyłam świeży szpinak z czosnkiem do miękkości. 4. Szpinak ostygł. Szpinak wymieszałam z serem feta rozdrabniając go widelcem. Suszone pomidory zostały następnie wyjęte, pocięte na małe trójwymiarowe kształty i dodane do różnych mocowań. wywołałem zamieszanie. 5. Doprawiłam solą i pieprzem do smaku. 6. Od tego momentu ciasto francuskie wyciskano do małych silikonowych foremek (zrobiono skrzynki). Każdą foremkę wypełniłam do 3/4 wysokości farszem szpinakowym. 7. Następnie nadzienie do foremek posypałam mozzarellą cheddar, którą pokroiłam w trójkątne kwadraty. 8. Ciasto francuskie podzieliłam radełkiem na matryce dla każdego buszla nadzienia. 9. Wstawiam do nagrzanego do 200 stopni C pieca i podgrzewam babeczki przez około 15 – 20 minut. Fantastyczny posiłek!
Dodaj komentarz