Bardzo smaczne babeczki z nadzieniem budyniowym. Zapraszam
Składniki na babeczki kakaowe z budyniem:
- 2 łyżki naturalnego kakao
- 1/2 szkl oleju rzepakowego
- 1/2 szkl mleka
- cukier puder do posypania gotowych babeczek
- budyń: 1 budyń waniliowy w proszku
- 1 jajko
- 1/2 szkl cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szkl mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 szkl mąki pszennej
babeczki kakaowe z budyniem Jak przygotować:
Zobacz również: inny ciekawy przepis
1. Budyń: W garnku wymieszaj dwie łyżki cukru z jedną szklanką mleka i podgrzej do wrzenia. Umieść pozostałe mleko budyniowe w szklance na pudrze w proszku. Zagęszczony budyń gotować przez jakiś czas w bulgoczącym słodkim mleku, konsolidując osłabiony budyń. Zdjąć z ognia i przechowywać do ostygnięcia. Mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia mieszamy w misce. Po wymieszaniu dodać olej, mleko i jajko. Dokładnie wymieszaj (ciasto będzie bardzo gęste). Blachę na babeczki wyłożyć foremkami. Do każdej struktury włożyć 1 łyżkę mieszanki, równomiernie rozprowadzić i nałożyć 1 łyżkę zimnego budyniu. Pozostałą miksturę po jednej łyżce należy wykorzystać do przykrycia budyniu. W 200 stopniach piec przez 30 minut w piekarniku. Po wystudzeniu i upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj komentarz