babeczki marmurkowe – składniki:
- aromat rumowy-lyzeczka,
- papilotki
- szczypta soli
- szklanka letniego mleka
- 24 kulki zielonych winogron
- 1 lyzka proszku do pieczenia,
- 3 jaja (sredniej wielkosci),
- 6 lyzek oleju,
- 2 lyzki gorzkiego kakao
- 2 szklanki maki (obj. szkl. 250ml),
- 1 lyzka cukru waniliowego lub lyzeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki + 2 lyzki cukru krysztalu,
babeczki marmurkowe Jak przygotować
Zobacz również: inny ciekawy przepis
Herbatniki z nadzieniem marmurkowym, rumowym i winogronowym powinny mieć temperaturę pokojową. W przesiewaczu wymieszaj cukier, mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Miksuj jajka przez kilka sekund. Mieszaj mleko w temperaturze pokojowej z jajkami, olejem i mąką, cały czas mieszając. Zrób dwie połówki ciasta. Do pierwszej dodać aromat kakaowy i rumowy, do drugiej cukier waniliowy lub koncentrat waniliowy. Temperatura piekarnika powinna wynosić 200 stopni. Użyj łyżki, aby z drugiej strony przełożyć gracza na patelnię do ciastek przymocowaną papierowymi kubkami, gdy jest jasno i gdy jest ciemno. Zacząłem od poluzowania łyżki jasnej masy, potem ciemnej masy, a na końcu jasnej masy. Tępa masa, której używałem mniej w przeszłości, była główną rzeczą, której użyłem do wypełnienia lokówek następnym razem. W ten sposób kolorowe masy doskonale mnie uzupełniały. Ostatecznie powstały 24 sztuki, kiedy wypełniłem stylizatory do 3/4 ich poziomu. Na środku każdej babeczki umieść umytą i osuszoną kulkę winogronową. Wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika – zależy czy babeczki wspaniale wyrosną – i pieczemy blisko 20 minut w 200 stopniach. Szpilka na szortach.
Dodaj komentarz