Zamiast bułek proponuję upiec te pyszne, mleczne babeczki chlebowe.
babeczki mleczne – lista składników:
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyżki chia+ do posypania
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka soli
- 7 g drożdży suszonych
- 3/4 szkl ciepłego mleka
- 2 szkl mąki pszennej
babeczki mleczne Jak przygotować:
Zobacz również: inna ciekawa receptura
1. Formę do ciastek wyłóż papierowymi kubeczkami. Przygotuj mieszankę, umieszczając wszystkie ozdoby w misce. Po rozdzieleniu ośmiu części uformuj z każdej kulkę. Nasiona chia należy posypać wierzch ciasta przed włożeniem do foremek. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Następnie piecz przez 30 minut w 200 stopniach. Podobnie jak zwykłe bułki, możemy je jeść z serem lub kiełbasą.
Dodaj komentarz