Mocno czekoladowe i wilgotne muffinki dla wszystkich wielbicieli czekolady. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Składniki na babeczki mocno czekoladowe:
- 1/2 łyżeczki sody
- 60 g gorzkiej czekolady
- 3/4 szkl mąki
- 1/2 szkl śmietany 12%
- 4 łyżki kakao
- 2 jajka
- 3/4 szkl cukru
- szczypta soli
- 140 g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
babeczki mocno czekoladowe Przygotowanie:
Zobacz także: inny przepis
1. W rondelku rozpuścić czekoladę i masło. Po dodaniu kakao zmiksuj i odstaw do ostygnięcia. Wymieszaj proszek do pieczenia, pop i mąkę, oddzielając je. Dodaj sól i cukier do jajek. Po dodaniu jednej trzeciej mąki wymieszać z czekoladą. Po dodaniu śmietany i pozostałej mąki dokładnie połączyć. Wlej odtwarzacz do foremek na babeczki do 2/3 ich pojemności. W 180 stopniach piec 20 minut. Fajny. Można polać zmiękczoną czekoladą. Staraj się nie piec babeczek zbyt długo, aby zbytnio nie wyschły.
Dodaj komentarz