babeczki pistacjowe – składniki:
- 1/2 litra mleka
- 250 g + 50 g kremu pistacjowego do kanapek
- 2 torebki cukru waniliowego
- 6 jajek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g + 250 g miękkiego masła
- foremka z 12 wgłębieniami i 24 papierowe papilotki do muffinek (o średnicy 5 cm)
- 50 g + 100 g cukru pudru
- 500 g mąki pszennej
- ok. 2 łyżek pistacji bez łupinek
- 100 ml oleju
- 2 limonki
- szczypta soli
- 150 g cukru
babeczki pistacjowe Jak przygotować:
Zobacz także: inna ciekawa receptura
Użyj papierowych kubków do wyłożenia formy na muffinki z 12 zagłębieniami. Piekarnik powinien mieć temperaturę 175°C. Pokrój limonki w poprzek, zmiel zing i wyciśnij sok. Dodaj limonkę i poncz do ubitej śmietany pistacjowej, jajek, cukru, cukru waniliowego, odrobiny soli i oleju. Gdy składniki się połączą dodać mąkę i proszek do pieczenia. 2 Umieść formę i porcję ciasta w piekarniku. 20 minut ciepła W strukturze smakołyki powinny ostygnąć przez pięć minut. Następnie wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Pozostałą mieszankę można wykorzystać do pieczenia dodatkowych babeczek. 3 Przygotuj krem pistacjowy: Przez piętnaście minut ubijaj razem 50 gramów cukru pudru i 250 gramów margaryny. Gdy masa będzie miękka i lekka, dodać 50 gramów kremu pistacjowego. Umieść mieszankę na dwunastu babeczkach i rozsmaruj ją gałką lodów. 4 Przygotuj biały krem: Przez 15 minut mieszaj 100 gramów cukru pudru z 250 gramami masła. Krem powinien być lekki i puszysty. Za pomocą łyżki do mrożonego jogurtu rozprowadź porcję kremu na pozostałych 12 babeczkach. Smakołyki powinny stygnąć przez około godzinę. Tuż przed podaniem posypać posiekanymi pistacjami. Źródło: Twój styl
Dodaj komentarz