Składniki na babeczki z kajmakiem i budyniem:
- szczypta soli
- 100g miękkiego masła
- 1/3szkl. cukru pudru
- 2 żółtka
- kilkanaście orzeszków ziemnych niesolonych)
- ok. 0,5 puszki masy kajmakowej/krówkowej
- 1,5szkl. mąki
- 100g zimnego masła
- pszennej
- 1,5szkl. mleka
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki
- pszennej
babeczki z kajmakiem i budyniem Przygotowanie:
A może spodoba Ci się także: inny przepis
Budyń i bułki z kajmakiem Etap 1: Wyrobić jednolite ciasto łącząc w misce wszystkie składniki na ciasto kruche. Przed pokrojeniem na ciasto o grubości 4-5 mm, mieszaninę należy schłodzić przez godzinę w lodowej skrzyni. Powstałe z masy koła należy wyłożyć foremkami na babeczki. Pieczenie babeczek w 180 stopniach trwa około 15-20 minut. Po schłodzeniu wyjąć z foremek. Masę kajmakową można namoczyć we wrzącej wodzie na kilka chwil, aby ułatwić aplikację. Pałkarz powinien napełnić babeczki. odpowietrzenie części nakrętki. Dodać łyżeczkę mąki i ugotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, redukując ilość mleka o 0,5 szklanki. Po ostygnięciu wymieszać z pastą. Wykorzystując opakowanie kanałowe, rozłóż lukier na babeczkach. Na wierzchu posypać posypką czekoladową. Skrzynia lodowa powinna pozwolić babeczkom ostygnąć.
Dodaj komentarz