Składniki na babeczki z masą orzechową:
- 1jajko,
- włoskich
- 1\2czekolady i owoce osączone z konfitury do przybrania
- 4łyzki cukru,
- 5łyżek rodzynek,
- szczypta soli
- 1i1\2szkl.drobno posiekanych orzechów
- 4łyżki cukru,
- 1żółtko do posmarowania ciasta,
- 3łyżki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej,
- 1czubata łyżka margaryny
- 2łyżki pokrojonych w kostkę śliwek
- 10dag.margaryny,
- Masa;
- 3łyżki pokrojonych w drobną kostkę suszonych moreli
- 1i1\2szkl.mąki pszennej,
- 1\2szkl.śmietany
babeczki z masą orzechową Jak przygotować:
A może spodoba Ci się także: inny przepis
Herbatniki z masą orzechową Połączyć trochę soli, cukru i mąki. Pokroić margarynę, dodać jajko i szybko uformować kombinację przed włożeniem do plastikowego opakowania i schłodzeniem przez 30 minut. Dojrzewają i odsączają rodzynki. Dodaj śmietanę, gdy cukier i smażona margaryna nabiorą złotego koloru. Pozostawić do ostygnięcia po zdjęciu patelni z ognia i dodaniu orzechów, rodzynek, pasków pomarańczy, moreli i śliwek. Po schłodzeniu ciasta delikatnie wyjmij je z lodówki, oprósz mąką foremki na babeczki i wysmaruj je margaryną. Umieść dodatkowe ciasta w foremkach, dociskając mieszankę do krawędzi i odłóż na bok 13 ciastek. Napełnij babeczki zaplanowanym nadzieniem orzechowym. Rozsmarować ubite żółtko na foremkach i kilka razy nakłuć widelcem. Po ostudzeniu babeczki wyjąć z formy i piec około 20 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza. Dżem z produktów ekologicznych należy upłynnić pod gorącym prysznicem przed wylaniem na babeczki i czekoladę.
Dodaj komentarz