Babeczki są proste w przygotowaniu, ale bardzo smaczne i delikatne. Można je dowolnie udekorować polewą, lukrem, posypać cukrem pudrem, ja wierzch posypałam ozdobami cukrowymi (przed pieczeniem), bo pomagał mi synek, on takie lubi najbardziej 🙂
Składniki na babeczki z wiśniami:
- Szczypta soli
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70ml oleju
- 150g cukru
- 175ml mleka
- 2 szklanki wydrylowanych wiśni (moją być wiśnie z kompotu czy nalewki)
- 300g mąki pszennej
- 1 jajko
babeczki z wiśniami Jak przygotować
Zobacz także: inna ciekawa receptura
1. Połącz mąkę i proszek do pieczenia w misce. Dodać cukier, cukier waniliowy, sól, jajko, mleko i olej. Wszystkie składniki mieszamy mikserem do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Dokładnie wymieszaj przed dodaniem wiśni do mieszanki. Papierowe kubki powinny być wypełnione ciastem w 3/4. mogą mieć cukrowe wzory posypane na wierzchu. Formę należy wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut na złoty kolor. Umieść babeczki, które zostały podgrzane w brojlerach na ruszcie do gotowania. Zdejmij formę z ognia i pozwól jej całkowicie ostygnąć po pięciu minutach.
Dodaj komentarz