Pyszne, mięciutkie i łatwe do wykonania babeczki ze śliwkami to obowiązkowa pozycja w jesiennym menu na coś słodkiego do kawy.
babeczki ze śliwkami – składniki:
- śliwki węgierki 500 g
- Zsiadłe mleko 250 ml
- Odmierzałam: szklanka – 250 ml, łyżka – 15 ml, łyżeczka – 5 ml.
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- cukier puder i cynamon do posypania
- mąka kokosowa lub pszenna 2 łyżki
- Cukier 1 szklanka
- Jajka 4 szt.
- Soda oczyszczona 1 łyżeczka
- Mąka pszenna typ 450 2 szklanki
- Sypkie:
- Sok z cytryny 1 łyżka
- Dodatkowo:
- Olej lub roztopione masło 1/4 szklanki
- Płynne:
babeczki ze śliwkami Jak zrobić:
Zobacz także: inna receptura
Śliwki należy umyć, wydrylować i pokroić w drobną kostkę przed dodaniem dwóch łyżek mąki i jednej łyżeczki cynamonu. 2 Połącz suche i mokre składniki w jednej misce, a następnie dokładnie je wymieszaj. 3 Zmiksuj śliwki w blenderze i napełnij papierowe kubki do 3/4 ich poziomu. 4 Piecz przez 18 do 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Przyjrzyj się dokładnie i długo stanowi pieczenia babeczek za pomocą drewnianego patyczka — jeśli patyk jest suchy po dodaniu, są podgrzewane. 5 Po upieczeniu i ostudzeniu na metalowej podstawce posyp babeczki cukrem pudrem i cynamonem. Z dostarczonych składników z papilotek można uformować 24 babeczki o szerokości 7 cm i wysokości 3 cm.
Dodaj komentarz