Jak zrobić Babeczki ze śliwkami

Pyszne, mięciutkie i łatwe do wykonania babeczki ze śliwkami to obowiązkowa pozycja w jesiennym menu na coś słodkiego do kawy.

babeczki ze śliwkami – składniki:

  • śliwki węgierki 500 g
  • Zsiadłe mleko 250 ml
  • Odmierzałam: szklanka – 250 ml, łyżka – 15 ml, łyżeczka – 5 ml.
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier puder i cynamon do posypania
  • mąka kokosowa lub pszenna 2 łyżki
  • Cukier 1 szklanka
  • Jajka 4 szt.
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • Mąka pszenna typ 450 2 szklanki
  • Sypkie:
  • Sok z cytryny 1 łyżka
  • Dodatkowo:
  • Olej lub roztopione masło 1/4 szklanki
  • Płynne:

babeczki ze śliwkami Jak zrobić:

Zobacz także: inna receptura

Śliwki należy umyć, wydrylować i pokroić w drobną kostkę przed dodaniem dwóch łyżek mąki i jednej łyżeczki cynamonu. 2 Połącz suche i mokre składniki w jednej misce, a następnie dokładnie je wymieszaj. 3 Zmiksuj śliwki w blenderze i napełnij papierowe kubki do 3/4 ich poziomu. 4 Piecz przez 18 do 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Przyjrzyj się dokładnie i długo stanowi pieczenia babeczek za pomocą drewnianego patyczka — jeśli patyk jest suchy po dodaniu, są podgrzewane. 5 Po upieczeniu i ostudzeniu na metalowej podstawce posyp babeczki cukrem pudrem i cynamonem. Z dostarczonych składników z papilotek można uformować 24 babeczki o szerokości 7 cm i wysokości 3 cm.


Opublikowano

in

by

Tags:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *