Proponuję mój przepis na przepyszne babeczki czekoladowe bez glutenu ze świątecznym aromatem w postaci skórki pomarańczowej, serdecznie polecam 🙂
bezglutenowe babeczki czekoladowe – lista składników:
- 2 jajka (żółtka i białka osobno)
- cukier puder do posypania
- ok. 120 ml mleka
- pół szklanki cukru
- 50 g mąki z ziaren amarantusa
- 100 g skrobi ziemniaczanej
- 12 papilotek
- 50 g mąki kukurydzianej
- 50 g masła
- pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- szczypta soli
- 2 łyżki stołowe ciemnego kakao
- Składniki na 12 babeczek:
bezglutenowe babeczki czekoladowe Przygotowanie:
Zobacz koniecznie: maslane ciasteczka
1. 1. Przed użyciem masła ostudź je w rondlu. 2. W misce skonsoliduj suche mocowania. 3. Następnie dodaj roztopione masło. 4. Dodaj dwa żółtka. 5. Wlewać po trochu około Blend 120 mililitrów mleka. 6. Zmieszaj rozcięty pasek pomarańczy z ciastem. 7. Delikatnie wmieszaj do ciasta ubite białka i szczyptę soli. 8. Pieczemy w 180 stopniach. Ciasto powinno wypełnić dwanaście papierowych kubków. 10. Używając grzania góra-dół lub konwekcyjnego, piecz babeczki przez 25 do 30 minut, w zależności od temperatury piekarnika. 11. Ułożone jeszcze gorące babeczki posypać cukrem pudrem. Powinniśmy ochłonąć w przekroju, doceniamy 🙂
Dodaj komentarz