Jak zrobić Bezglutenowe babeczki czekoladowe ze skórką pomarańczową + filmik

Proponuję mój przepis na przepyszne babeczki czekoladowe bez glutenu ze świątecznym aromatem w postaci skórki pomarańczowej, serdecznie polecam 🙂

bezglutenowe babeczki czekoladowe – lista składników:

  • 2 jajka (żółtka i białka osobno)
  • cukier puder do posypania
  • ok. 120 ml mleka
  • pół szklanki cukru
  • 50 g mąki z ziaren amarantusa
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 12 papilotek
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g masła
  • pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki stołowe ciemnego kakao
  • Składniki na 12 babeczek:

bezglutenowe babeczki czekoladowe Przygotowanie:

Zobacz koniecznie: maslane ciasteczka

1. 1. Przed użyciem masła ostudź je w rondlu. 2. W misce skonsoliduj suche mocowania. 3. Następnie dodaj roztopione masło. 4. Dodaj dwa żółtka. 5. Wlewać po trochu około Blend 120 mililitrów mleka. 6. Zmieszaj rozcięty pasek pomarańczy z ciastem. 7. Delikatnie wmieszaj do ciasta ubite białka i szczyptę soli. 8. Pieczemy w 180 stopniach. Ciasto powinno wypełnić dwanaście papierowych kubków. 10. Używając grzania góra-dół lub konwekcyjnego, piecz babeczki przez 25 do 30 minut, w zależności od temperatury piekarnika. 11. Ułożone jeszcze gorące babeczki posypać cukrem pudrem. Powinniśmy ochłonąć w przekroju, doceniamy 🙂


Opublikowano

in

by

Tags:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *