Proponuję dziś przepis na bezglutenowe babeczki kokosowe z polewą czekoladową, serdecznie polecam 🙂
bezglutenowe babeczki – lista składników:
- 3 łyżki cukru (polewa)
- 50 g mąki ryżowej
- wiórki kokosowe do dekoracji (polewa)
- 100 g gorzkiej czekolady (polewa)
- 1 łyżka masła (polewa)
- 60 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru
- ok. 100 ml mleka
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka (żółtka i białka osobno)
- 100 ml mleka (polewa)
- 50 g masła
bezglutenowe babeczki Jak przygotować:
Zobacz koniecznie: inny ciekawy przepis
1. Pozostaw pastę do ostygnięcia przed włożeniem jej do garnka, aby się rozpuściła. 2. Połącz suche łączniki w misce. 3. Dodaj dwa żółtka. Swobodnie ubijamy białka na pianę. 4. Dodaj schłodzoną pastę i mleko jak zwykle. Konsystencja ciasta określi, ile lub mało potrzebujesz. Około 100 mililitrów powinno wystarczyć. 5. Białka ubić z odrobiną soli na sztywno do momentu dodania do miksera, ostrożnie wymieszać. 6. Wykonujemy 12 papierowych kubków i napełniamy je do około 66% ich pojemności. 7. Przygotuj babeczki na środkowej półce nagrzanego brojlera przez 25 do 30 minut, korzystając z podgrzewania od początku do końca lub konwekcji. Gdy babeczki się studzą, przygotuj lukier, rozgrzewając piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Włóż wszystko do rondelka do rozpuszczenia, polej nim babeczki, posyp wiórkami i podawaj!
Dodaj komentarz