Babeczki na kruchym cieście z masłem orzechowym z orzechami i karmelizowanymi orzechami włoskimi w miodzie i soku pomarańczowym.
babeczki orzechowe – składniki:
- Miód
- Żółtka
- 60 g
- Cukier puder
- Sół
- Cukier waniliowy
- 1 szczypta
- 250 g
- 75 g
- 130 g
- Masło orzechowe z orzechami
- Mąka
- Masło
- 50 ml
- Orzechy włoskie pokruszone
- Sok pomarańczowy
- 150 g
babeczki orzechowe Przygotowanie:
Zobacz koniecznie: inna receptura
Wewnątrz mąki na blacie połącz masło, cukier puder, żółtka, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wymieszać i ugniatać siekaczem lub nożem. Gotowe ciasto należy schłodzić przez godzinę przed zawinięciem w folię. Po 60 minutach rozwałkuj masę na grubość 3-4 mm i wytnij koła za pomocą szklanki wielkości foremki do babeczek. Delikatnie napinając brzegi, wyłóż foremki mieszanką. Na dno każdej babeczki nakładamy po łyżeczce masła orzechowego. Włóż orzechy pekan do podgrzanego pojemnika i rozbij je. Gdy będą ciepłe, polej je miodem i wyciśniętą pomarańczą. Wymieszaj sok i odstaw, co sprawi, że orzechy się skarmelizują. Utwórz wzgórze, rozkładając przygotowane orzechy na babeczkach. Sprawdź, czy brzegi babeczek ładnie się rumienią po 20 minutach w piekarniku konwekcyjnym w temperaturze 160 stopni.
Dodaj komentarz