Jak zrobić Bombowe babeczki orzechowe

Babeczki na kruchym cieście z masłem orzechowym z orzechami i karmelizowanymi orzechami włoskimi w miodzie i soku pomarańczowym.

babeczki orzechowe – składniki:

  • Miód
  • Żółtka
  • 60 g
  • Cukier puder
  • Sół
  • Cukier waniliowy
  • 1 szczypta
  • 250 g
  • 75 g
  • 130 g
  • Masło orzechowe z orzechami
  • Mąka
  • Masło
  • 50 ml
  • Orzechy włoskie pokruszone
  • Sok pomarańczowy
  • 150 g

babeczki orzechowe Przygotowanie:

Zobacz koniecznie: inna receptura

Wewnątrz mąki na blacie połącz masło, cukier puder, żółtka, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wymieszać i ugniatać siekaczem lub nożem. Gotowe ciasto należy schłodzić przez godzinę przed zawinięciem w folię. Po 60 minutach rozwałkuj masę na grubość 3-4 mm i wytnij koła za pomocą szklanki wielkości foremki do babeczek. Delikatnie napinając brzegi, wyłóż foremki mieszanką. Na dno każdej babeczki nakładamy po łyżeczce masła orzechowego. Włóż orzechy pekan do podgrzanego pojemnika i rozbij je. Gdy będą ciepłe, polej je miodem i wyciśniętą pomarańczą. Wymieszaj sok i odstaw, co sprawi, że orzechy się skarmelizują. Utwórz wzgórze, rozkładając przygotowane orzechy na babeczkach. Sprawdź, czy brzegi babeczek ładnie się rumienią po 20 minutach w piekarniku konwekcyjnym w temperaturze 160 stopni.


Opublikowano

in

by

Tags:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *