Babeczki są mocno czekoladowe i wilgotne .
Składniki na czekoladowe babeczki z kawałkami czekolady:
- 2 duże jajka (L)
- dekoracja :
- 300 g mąki
- 170 ml mleka
- – 250 g serka mascarpone
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- składniki na 15 babeczek :
- 1 szklanka (190 g) cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 150 g czekolady (dowolnej, deserowej, mlecznej, białej lub gorzkiej)
- -2-3 łyżki proszku do robienia ciepłego napoju typu ’ nesquik 'lub 'maltesers’
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- -3 łyżki nutelli
- – opcjonalnie :
- – mini batoniki kinder bueno
- – zbożowe kuleczki w czekoladzie i kamyczki w polewie Decorada Delecta
- -300 ml śmietany kremówki
- – gwiazdeczki magic stars milky way
- 150 g masła
- -odrobina soku z cytryny
- 3 łyżki kakao
- Krem :
czekoladowe babeczki z kawałkami czekolady Jak przygotować:
Zobacz również: inna receptura
1. Do wyłożenia silikonowych foremek na muffinki należy użyć papierowych kubeczków. Margarynę należy schłodzić w czasie rozbijania czekolady. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i kakao, aż uzyskasz spójny kolor. Po przefiltrowaniu do miski wsyp cukier i cukier waniliowy. W razie potrzeby połącz jajka, mleko i aromat waniliowy. Ciasto może być nierówne, ale bez grubych kawałków mąki, jeśli suche składniki zostaną zmieszane z masą jajeczną. Dodaj margarynę i miksuj przez chwilę, po czym dodaj czekoladę i krótko miksuj. Masę układamy na około 3/4 wysokości babeczek. Podgrzewaliśmy przez około 20 do 25 minut w temperaturze 190 stopni, aż pojawił się suchy patyk. Pozwól babeczkom ostygnąć w otwartym piecu przez zaskakująco długi czas, a następnie wyjmij je i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. W misce połączyć cheddar z mascarpone, nutellę i inne dodatki z energicznie schłodzoną bitą śmietaną na sztywno (nutellę należy najpierw wyjąć z lodówki). Używając worka do ciasta z końcówką 2M, udekoruj babeczki kremem. Posyp posypką i udekoruj gwiazdkami i kinder bueno. Baw się dobrze podczas jedzenia!
Dodaj komentarz