Jak zrobić CZEKOLADOWE BABECZKI Z WIÓRKAMI KOKOSOWYMI

Och ta czekolada! Czy może być coś słodszego od solidnej porcji czekolady skoncentrowanej w małej rozpływającej się w ustach muffince..

babeczki z wiórkami kokosowymi – składniki:

  • szczypta soli
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 5 jajek XL
  • 350g cukru
  • 60 ml śmietany 30%
  • 250g prawdziwego masła
  • 500g mąki pszennej 450
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (2 x 100g)
  • łyżka aromatu waniliowego
  • polewa:
  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady (3x100g)

babeczki z wiórkami kokosowymi Jak przygotować

Zobacz koniecznie: inna ciekawa recepturka

1. Z cukrem i margaryną ubić żółtka na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę, mleko, pop, sól i środek wzmacniający wanilię. Zrób pianę z białek jaj i ręcznie delikatnie nałóż je na ciasto. Za pomocą tarki lub blendera posiekaj czekoladę, a następnie połącz ją z masą. Gdy babeczki ostygną, przygotuj polewę czekoladową, piecząc ciasto przez 20 minut w temperaturze 180 stopni w papierowych foremkach i blaszce przeznaczonej do beczek. Za pomocą szpikulca sprawdzić, czy ciastka upiekły się w środku po tym czasie. Po podgrzaniu śmietanki do wrzenia, wyłącz intensywność w garnku i dodaj pomieszaną czekoladę, ciągle mieszając, aż się upłynni. Po zdjęciu płynnej masy czekoladowej z ognia połączyć z nią wiórki kokosowe. Babeczki na zimno z lukrem 🙂


Opublikowano

in

by

Tags:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *