Och ta czekolada! Czy może być coś słodszego od solidnej porcji czekolady skoncentrowanej w małej rozpływającej się w ustach muffince..
babeczki z wiórkami kokosowymi – składniki:
- szczypta soli
- 250 ml mleka 3,2%
- 5 jajek XL
- 350g cukru
- 60 ml śmietany 30%
- 250g prawdziwego masła
- 500g mąki pszennej 450
- pół szklanki wiórków kokosowych
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (2 x 100g)
- łyżka aromatu waniliowego
- polewa:
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady (3x100g)
babeczki z wiórkami kokosowymi Jak przygotować
Zobacz koniecznie: inna ciekawa recepturka
1. Z cukrem i margaryną ubić żółtka na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę, mleko, pop, sól i środek wzmacniający wanilię. Zrób pianę z białek jaj i ręcznie delikatnie nałóż je na ciasto. Za pomocą tarki lub blendera posiekaj czekoladę, a następnie połącz ją z masą. Gdy babeczki ostygną, przygotuj polewę czekoladową, piecząc ciasto przez 20 minut w temperaturze 180 stopni w papierowych foremkach i blaszce przeznaczonej do beczek. Za pomocą szpikulca sprawdzić, czy ciastka upiekły się w środku po tym czasie. Po podgrzaniu śmietanki do wrzenia, wyłącz intensywność w garnku i dodaj pomieszaną czekoladę, ciągle mieszając, aż się upłynni. Po zdjęciu płynnej masy czekoladowej z ognia połączyć z nią wiórki kokosowe. Babeczki na zimno z lukrem 🙂
Dodaj komentarz