Wiśnie i czekolada tworzą zgrany duet. Dziś zapraszam na ich połączenie w muffinkowej odsłonie. Skoro muffinki to na pewno praca pójdzie nam szybko i łatwo:). Można użyć mrożonych wiśni.
Składniki na czekoladowe babeczki z wiśniami:
- 1/2 szklanki jogurtu, u mnie grecki
- 125g masła
- 1/4 szklanki kakao
- 2 jajka L
- 2/3 szklanki cukru
- 100g gorzkiej czekolady
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka wiśni bez pestek (jeśli mrożone, wtedy 1,5 szklanki)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
czekoladowe babeczki z wiśniami Jak zrobić:
A może spodoba Ci się także: inna receptura
1. Połącz mąkę, kakao, cukier, cukier waniliowy, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia w jednej misce. W innej misce połącz schłodzoną margarynę, jogurt i jajka. 2. Spodziewając się, że mieszanka będzie nadmiernie gęsta, dodaj dwie dodatkowe łyżki jogurtu. Wypełnij suche mocowania mokrymi mocowaniami i krótko wymieszaj, aby je połączyć. Dodaj wiśnie i drobno posiekaną czekoladę do odtwarzacza. Krótko miksujemy. 3. Włóż bułki do foremek na 3/4 ich wysokości. Zapiekać w 180 stopniach przez około 25-30 minut. Niedługo przed podaniem posyp cukrem pudrem i udekoruj wiśniami.
Dodaj komentarz