Składniki na babeczki z jagodami i kruszonką:
- ok. 3/4 szk mleka
- kruszonka :
- 15 g drożdży
- 1 szk jagód
- 90 g margaryny
- 200 g mąki
- 2 jajka
- 125 g margaryny
- 1 łyżka mąki
- 1/3 szk cukru
- 150 g cukru
- 1 szczypta soli
- pszennej
- 500 g mąki
babeczki z jagodami i kruszonką Jak zrobić:
Zobacz koniecznie: inna receptura
Ciastka i kruszonka drożdżowa z jagodami Mleko wlewamy do garnka, lekko podgrzewamy, dodajemy rozgniecione drożdże i łyżkę cukru, miksujemy. Skondensuj margarynę w innym pojemniku i pozwól jej nieco ostygnąć. Kształt można utrwalić za pomocą wkładek do ciastek. W misce połącz jajka, cukier, sól i mąkę. Za pomocą widelca i drożdży wymieszaj wszystko z mlekiem. Po wymieszaniu margaryny daj ciasto trochę czasu, żeby się przejęło. Po delikatnym oczyszczeniu mąką pozostaw na 15 do 20 minut w ciepłym miejscu. Na blacie ciasto należy następnie odgazować i uformować. Z masy wyjąć kółka (mam ich 12 i trochę ciasta zostało, więc zrobiłam dziecku bułkę bez jagód, bo nie będą mu potrzebne). Po posypaniu jagód mąką, umieść jedną łyżeczkę jagód w każdym kółku, trzymając je razem jak pączki. Jagody układamy w kubeczkach ze złożonego papieru. Po upieczeniu babeczek równomiernie rozprowadź na nich kruszonkę. Umieść babeczki na talerzu w 180-stopniowym grillu po 15 minutach i piecz przez około 30 minut. Po ostygnięciu babeczek jemy.
Dodaj komentarz