Jak zrobić Jogurtowe babeczki z czerwoną porzeczką

Sezon na czerwoną porzeczkę trwa. Proponuję Wam przygotowanie babeczek z dodatkiem tych pysznych owoców

babeczki z czerwoną porzeczką – składniki:

  • 2 łyżki kakao
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • babeczki:
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • ponadto:
  • 50 g oleju rzepakowego
  • 250 ml kefiru
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 200 g czerwonej porzeczki
  • 2 jajka (najlepiej wiejskie)
  • cukier puder

babeczki z czerwoną porzeczką Przygotowanie:

Zobacz koniecznie: naleśniki proteinowe

1. Zrób foremki na tartaletki (ja użyłam 12), natłuść spód, posmaruj foremki i posyp bułką tartą. Usuń pozostałe czerwone porzeczki z szypułek i zostaw 50 gramów do dekoracji po wypłukaniu ich pod bieżącą wodą. Ubij jajka i cukier trzcinowy razem w misce miksera, aż będą jasne i puszyste. Po wmieszaniu oleju rzepakowego do ubitych jajek, w małych ilościach dodajemy przesączoną mąkę i proszek do pieczenia. Następnie jeszcze raz dodaj kakao i kefir. Czerwoną porzeczkę wymieszać z ciastem na sam koniec. Po umieszczeniu foremek na blachach do pieczenia, napełnij je ciastem do 3/4 wysokości. Piec przez 30 minut w 160 stopniach w nagrzanym piekarniku, aż wykałaczka wyjdzie czysta. Przed podaniem babeczki posypać cukrem pudrem, ostudzić i udekorować porzeczkami.


Opublikowano

in

by

Tags:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *