Sezon na czerwoną porzeczkę trwa. Proponuję Wam przygotowanie babeczek z dodatkiem tych pysznych owoców
babeczki z czerwoną porzeczką – składniki:
- 2 łyżki kakao
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- babeczki:
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- ponadto:
- 50 g oleju rzepakowego
- 250 ml kefiru
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 200 g czerwonej porzeczki
- 2 jajka (najlepiej wiejskie)
- cukier puder
babeczki z czerwoną porzeczką Przygotowanie:
Zobacz koniecznie: naleśniki proteinowe
1. Zrób foremki na tartaletki (ja użyłam 12), natłuść spód, posmaruj foremki i posyp bułką tartą. Usuń pozostałe czerwone porzeczki z szypułek i zostaw 50 gramów do dekoracji po wypłukaniu ich pod bieżącą wodą. Ubij jajka i cukier trzcinowy razem w misce miksera, aż będą jasne i puszyste. Po wmieszaniu oleju rzepakowego do ubitych jajek, w małych ilościach dodajemy przesączoną mąkę i proszek do pieczenia. Następnie jeszcze raz dodaj kakao i kefir. Czerwoną porzeczkę wymieszać z ciastem na sam koniec. Po umieszczeniu foremek na blachach do pieczenia, napełnij je ciastem do 3/4 wysokości. Piec przez 30 minut w 160 stopniach w nagrzanym piekarniku, aż wykałaczka wyjdzie czysta. Przed podaniem babeczki posypać cukrem pudrem, ostudzić i udekorować porzeczkami.
Dodaj komentarz