babeczki z kremem waniliowym – składniki:
- pszennej
- 4 jajka
- ¾ szklanki cukru
- ½ szklanki mąki
- 1/5 łyżki kakao
- 1/4 szklanki cukru
- Na krem:
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- płaską łyżkę mąki
- 3/4 szklanki mąki
- 1/4 kostki margaryny
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ szklanki mąki
- 100 g masła
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- ziemniaczanej
- ziemniaczanej
- Na ciasto ciemne:
- pół opakowania cukru waniliowego
- Na ciasto jasne:
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki mleka
babeczki z kremem waniliowym Jak przygotować:
Zobacz także: inna ciekawa receptura
Babeczki pełne smaku i udekorowane kremem waniliowym Oddzielić białka od żółtek. Stopniowo dodawaj cukier cały czas ubijając, aż masa będzie sztywna. Żółtka należy dodawać po ubiciu białek. Po dodaniu mąki wymieszać ręcznie łyżką. Ciasto z ciemnymi drożdżami: W garnku zagnieść margarynę, cukier, kakao i wodę. Mieszaj od czasu do czasu, podgrzewając na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą. Masy nie należy gotować bardzo długo. Następnie mierzymy masę. Po oddzieleniu białek od żółtek, do zimnej masy dodać żółtka. Następnie dodać mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj białka do mieszanki i delikatnie mieszaj łyżką, aż będą sztywne. Przygotowanie kremu: Mleko umieścić w garnku i podgrzać do wrzenia. Wymieszaj mąkę, cukier i żółtka w innej misce, aż utworzą jednorodną masę. Zdejmij mleko z ognia i dodaj połowę do żółtek. Żółtka i mleko są następnie łączone. Otrzymaną masę dodać do pozostałego mleka i zagotować, ciągle mieszając, aby powstał budyń. Przykryj folią i ostudź intensywność. Masę należy lekko ogrzać do temperatury pokojowej i po ostygnięciu wymieszać. Ubijając masło na puszystą masę, powoli dodawać budyń. Mieszaj, aż składniki dobrze się połączą, a na końcu dodaj ekstrakt waniliowy. Przed użyciem wyłóż formę na babeczki papierowymi kubeczkami. Białe i jasne ciastka pokryj kremem do 1/3 ich wysokości, a następnie naprzemiennie przykryj ciemne i białe ciasta do 1/3 ich papierowych kubeczków (aby były poplamione). Przez około 25 minut gotuj w temperaturze 180 stopni.
Dodaj komentarz