Korpusy babeczek nadziane galaretką i brzoskwiniami polecają się do kawki.
Składniki na babeczki brzoskwiniowe:
- Dodatkowo:
- 150g kostki margaryny lub masła
- 1 łyżka śmietany 18%
- Galaretka brzoskwiniowa
- 2 żółtka
- 250g mąki
- 1 szkl wrzątku
- Ciasto:
- Brzoskwinie z puszki
- ½ szklanki cukru pudru
babeczki brzoskwiniowe Przygotowanie:
Zobacz także: inna receptura
Po wymasowaniu składników mieszanki umieść ją w lodówce i schładzaj przez trzydzieści minut. Zimne ciasto rozwałkować na grubość około 3 cm na oprószonym mąką blacie. Uformuj małe formy, ściskając mieszankę aż do krawędzi. Nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na około czterdzieści minut. Babeczki należy piec około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni (szczególnie nagrzany piekarnik, konwekcja). Jeśli ciasto nie wyrośnie podczas pieczenia, nakłuj je ponownie widelcem. Owoce/galaretka: Aby rozdrobnić dżem, umieść go w szklance z bulgoczącą wodą. Napełnij babeczki brzoskwiniami (pokrój w paski miejsca na siłę lub). Ostrożnie wlej skoncentrowany dżem.
Dodaj komentarz