Jak zrobić Kruche babeczki z kremem czekoladowym

Kto z nas nie zna smacznych kruchych babeczek, nadziewanych kremem budyniowym, bitą śmietaną czy galaretką? Dziś przychodzę z propozycją babeczek z wyśmienitym kremem bydyniowo-śmietanowym ze zdecydowanie wyczuwalną rumową nutą ????

kruche babeczki z kremem czekoladowym – składniki:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 100 g zimnego masła
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 żółtka
  • Ciasto:
  • 500 mleka
  • Krem:
  • 3 łyki rumu (można ominąć)
  • opcjonalnie cukier puder do smaku
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • owoce sezonowe (borówki, maliny, jeżyny)
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią

kruche babeczki z kremem czekoladowym Przygotowanie

Zobacz również: inny ciekawy przepis

Dodaj żółtka, natychmiast rozmasuj ciasto, przesącz mąkę i za pomocą ostrza posiekaj pastę i cukier na małe kawałki. Następnie formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Bułką tartą należy posypać wysmarowane masłem formy. Z ciasta formujemy koła i wycinamy je tak, aby pasowały do foremek. Widelcem zrobić dziurki w cieście. Wychodząc z założenia, że babeczki powinny zachować swój wspaniały kształt, proponuję utrwalić masę papierem i obciążyć ją zwykłymi fasolkami lub ceramicznymi kulkami. Umieścić w nagrzanym piekarniku 180 stopni. Po około 15 minutach pieczenia zdjąć obciążony papier i piec jeszcze 5-10 minut, aż wierzch się ładnie zarumieni. Po ostygnięciu babeczek wyjąć je z foremek i napełnić kremem. 2 Ułożyć krem budyniowy zgodnie z układem grupy. Po zakończeniu gotowania dodać połamaną czekoladę, wymieszać na gładką masę, następnie dodać rum, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Miksować krótko do połączenia ubitej śmietany z ostudzoną masą budyniową. Śmietanę należy ubić na sztywną pianę. Oceniamy to, aby zobaczyć, czy jest wystarczająco dużo słodyczy; w przeciwnym razie cukier puder można wykorzystać do dalszego rozwinięcia.


Opublikowano

in

by

Tags:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *