Kto z nas nie zna smacznych kruchych babeczek, nadziewanych kremem budyniowym, bitą śmietaną czy galaretką? Dziś przychodzę z propozycją babeczek z wyśmienitym kremem bydyniowo-śmietanowym ze zdecydowanie wyczuwalną rumową nutą ????
kruche babeczki z kremem czekoladowym – składniki:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 100 g zimnego masła
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 żółtka
- Ciasto:
- 500 mleka
- Krem:
- 3 łyki rumu (można ominąć)
- opcjonalnie cukier puder do smaku
- 500 ml śmietanki kremówki
- owoce sezonowe (borówki, maliny, jeżyny)
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
kruche babeczki z kremem czekoladowym Przygotowanie
Zobacz również: inny ciekawy przepis
Dodaj żółtka, natychmiast rozmasuj ciasto, przesącz mąkę i za pomocą ostrza posiekaj pastę i cukier na małe kawałki. Następnie formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Bułką tartą należy posypać wysmarowane masłem formy. Z ciasta formujemy koła i wycinamy je tak, aby pasowały do foremek. Widelcem zrobić dziurki w cieście. Wychodząc z założenia, że babeczki powinny zachować swój wspaniały kształt, proponuję utrwalić masę papierem i obciążyć ją zwykłymi fasolkami lub ceramicznymi kulkami. Umieścić w nagrzanym piekarniku 180 stopni. Po około 15 minutach pieczenia zdjąć obciążony papier i piec jeszcze 5-10 minut, aż wierzch się ładnie zarumieni. Po ostygnięciu babeczek wyjąć je z foremek i napełnić kremem. 2 Ułożyć krem budyniowy zgodnie z układem grupy. Po zakończeniu gotowania dodać połamaną czekoladę, wymieszać na gładką masę, następnie dodać rum, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Miksować krótko do połączenia ubitej śmietany z ostudzoną masą budyniową. Śmietanę należy ubić na sztywną pianę. Oceniamy to, aby zobaczyć, czy jest wystarczająco dużo słodyczy; w przeciwnym razie cukier puder można wykorzystać do dalszego rozwinięcia.
Dodaj komentarz