kruche babeczki z kremem z białej czekolady – lista składników:
- czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 ¾ szklanki mąki
- 16 g cukru waniliowego
- 250 g serka mascarpone
- 0,5 szklanki śmietanki 30% (można użyć 36%)
- 3 żółtka
- Krem:
- pszennej
- 150 g masła lub margaryny
- 100 g białej
- 5 łyżek cukru pudru (z czubkiem)
- Babeczki (16 szt):
kruche babeczki z kremem z białej czekolady Jak zrobić:
Zobacz również: inna receptura
Aby przygotować kruche babeczki z kremem z białej czekolady, przesiej mąkę pszenną i cukier puder do miski. Dodatkowo dodać cukier waniliowy. Powinieneś dodać kilka past i żółtek. Wszystko zmiksować na gładką masę. Zawiń masę w folię spożywczą, aby uformować z niej kulę. Odstawić na czterdzieści do godziny. Od tego momentu wysmarowane masłem foremki (moje mają 7 cm szerokości) są przyklejone. W nagrzanym piekarniku do 175°C piec przez około osiem minut. Babeczki można przygotować przed lub później, korzystając z naszego brojlera. Spodziewając się, że krawędzie są w tym momencie brązowe, naprawdę musimy uważać. Po rozpuszczeniu czekolady pozwól jej ostygnąć w kąpieli wodnej. Dodaj cukier puder, aby zagęścić krem. Dodać mascarpone i ostudzoną czekoladę. Połącz wszystko w misce miksera, aż dokładnie się połączy. Babeczki po ostygnięciu napełnij kremem. W temperaturze pokojowej schłodzić. Do wykonania kremu użyłam 30% śmietanki. Krem był bardziej płynny niż przy użyciu 36% kremu. W każdym razie nic się nie upłynniło, bo ładnie zgęstniało w lodówce.
Dodaj komentarz