Bardzo kruche ciasto w postaci babeczek z nadzieniem śliwkowym oraz słodką masą krówkową.
babeczki z powidłami – lista składników:
- 3 łyżki drobnego cukru do wypieków
- ½ szklanki śmietany 18%
- ½ l powideł śliwkowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Składniki na 35 sztuk:
- Foremki do babeczek
- ½ puszki masy krówkowej
- Sól do smaku
- 4 żółtka
- 50 dag mąki tortowej + do podsypania
- Cukier puder do posypania babeczek
- 20 dag masła
babeczki z powidłami Jak zrobić
Zobacz również: inna receptura
1. Wykonanie: Pokrój składniki, dodaj żółtka, cukier, posmaruj, posól do smaku, wymieszaną ostrą śmietanę z proszkiem do pieczenia i mąkę na stolnicę. Zaczynając od przodu, szybko zastosuj kombinację. Przykryć folią i zamrozić. Rozwałkuj mieszaninę na arkusz o grubości od 3 do 4 milimetrów przed posypaniem deski mąką. Wypełnij foremki kołami wykonanymi foremką. Na spód wyłożyć powidła śliwkowe do ½ wysokości formy i 1 płaską łyżeczkę masy krówkowej. Piecz przez 20 minut w 180 stopniach na złoty kolor w nagrzanym piekarniku. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Dodaj komentarz