Jak zrobić Kruche babeczki z powidłami i masą krówkową

Bardzo kruche ciasto w postaci babeczek z nadzieniem śliwkowym oraz słodką masą krówkową.

babeczki z powidłami – lista składników:

  • 3 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • ½ l powideł śliwkowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Składniki na 35 sztuk:
  • Foremki do babeczek
  • ½ puszki masy krówkowej
  • Sól do smaku
  • 4 żółtka
  • 50 dag mąki tortowej + do podsypania
  • Cukier puder do posypania babeczek
  • 20 dag masła

babeczki z powidłami Jak zrobić

Zobacz również: inna receptura

1. Wykonanie: Pokrój składniki, dodaj żółtka, cukier, posmaruj, posól do smaku, wymieszaną ostrą śmietanę z proszkiem do pieczenia i mąkę na stolnicę. Zaczynając od przodu, szybko zastosuj kombinację. Przykryć folią i zamrozić. Rozwałkuj mieszaninę na arkusz o grubości od 3 do 4 milimetrów przed posypaniem deski mąką. Wypełnij foremki kołami wykonanymi foremką. Na spód wyłożyć powidła śliwkowe do ½ wysokości formy i 1 płaską łyżeczkę masy krówkowej. Piecz przez 20 minut w 180 stopniach na złoty kolor w nagrzanym piekarniku. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.


Opublikowano

in

by

Tags:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *