Ciasto tak łatwe i szybkie, że dłużej zajmuje pokrojenie truskawek niż przygotowanie samych babeczek. Co więcej ciasto nic przez to nie traci na smaku, jest lekkie, delikatne i wilgotne za razem.
Składniki na szybkie babeczki z truskawkami:
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 150 ml oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- kilka truskawek (ok. 10 sztuk)
- 150 g mąki
- 150 ml maślanki
szybkie babeczki z truskawkami Jak przygotować:
Zobacz również: inny przepis
Ubij trzepaczką maślankę i olej po ubiciu jajek z cukrem, wanilią i szczyptą soli na pianę. Przed dodaniem wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Towarzyszące kawałki mąki są w każdym razie wciągające w świetle faktu, że nie są ani niepotrzebnie długie, ani przesadnie kompletne. Na wierzchu ułożyć pokrojone w ćwiartki truskawki. Zgodnie z podanymi proporcjami wyłożyć do formy dwanaście papierowych kubeczków. 2 Podgrzewać przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza lub do momentu wyschnięcia wykałaczki.
Dodaj komentarz