Marchewkowe babeczki sprawdzają się przy każdej okazji, również na Święta. Wspaniale pachną, mają piękny, pomarańczowy kolorek. A co najlepsze wcale nie czuć marchewki.
Składniki na babeczki na święta:
- do dekoracji lukier lub cukier puder
- 3/4 szklanki oleju
- 2 szklanki startej marchewki (na grubych oczkach)
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- na 12 -15 dużych babeczek
- szczypta soli
- pół łyżeczki imbiru w proszku
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier waniliowy
babeczki na święta Jak przygotować
Zobacz koniecznie: inny przepis
1. W misce wymieszaj mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Połącz cukier, cukier waniliowy, olej i jajka w osobnej misce. Wymieszaj z mieloną marchewką. Po dodaniu aromatów i mąki dokładnie zmiksować. 2. Mieszankę należy umieścić w papierowych kubeczkach. Lokówki 3/4 cala Piec przez około 25 do 30 minut lub do pojawienia się „suchego patyczka” w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po ostudzeniu babeczki oprószamy cukrem pudrem lub lukrem.
Dodaj komentarz