Dzisiaj zapraszam na babeczki, takie małe, takie urocze. Bardzo pyszne, bardzo słodkie, pachnące i doskonałe. Upiekłam je do Wielkanocnego koszyka. Babeczki byłe też ozdobą stołu na śniadaniu wielkanocnym. Może upieczecie na następne Święta. Koniecznie spiszcie recepturę. Ja za rok znów je upiekę. Udanych i pysznych wypieków Wam życzę 🙂
babeczki na mleku – lista składników:
- 1 cukier waniliowy
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki tortowej
- 175 ml mleka skondensowanego słodzonego z puszki
- 3 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 15 dag masła lub margaryny
- 2 łyżki likieru jajecznego ( ajerkoniaku )
- Ciasto:
babeczki na mleku Jak zrobić
Zobacz także: inna receptura
Masę do smarowania lub margarynę utrzeć z cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wlewać konsekwentnie gęste mleko i ubijać, wlewać likier jajeczny i dalej ubijać. Na koniec dokładnie wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. 2 Umieść ciasto w małej foremce do pieczenia babeczek; Użyłam formy silikonowej. 3 Pieczemy jeszcze 40 minut w 180 stopniach, aż suchy patyczek wbity w środek wyjdzie czysty, a babeczki będą złocistobrązowe. Po krótkim ostygnięciu wyjąć formę. 4 Bądź społeczny i służ. Moja propozycja to: szklanka 250 ml do oszacowania. Z przepisu wychodzi około 12 babeczek, w zależności od wielkości miseczek.
Dodaj komentarz