ponczowe babeczki – składniki:
- mąka
- drożdże
- pszenna
- bita śmietana
- skórka z cytryny
- masło
- rum 25 ml
- czekolada opcjonalnie
- cukier 130 g
- owoce 250 g
- cukier 50 g
- mleko
- cukier waniliowy
- jajka
- woda 1 szklanka
ponczowe babeczki Jak przygotować
A może spodoba Ci się także: inny przepis
Bułeczki z ponczem Wymieszaj ciepłe mleko i trochę słodkich drożdży. Margaryna powinna ostygnąć przed upłynnieniem. Dodaj cukier i wanilię do jajek. Mąkę należy wymieszać z roztworem drożdży, jajkami i ostudzonym masłem. Ciasto przykryć i po dokładnym wyrobieniu odstawić do wyrośnięcia. Formy do kominów oprószyć mąką i naoliwić. Następnie użyj wyrośniętej mieszanki, aby wypełnić ją więcej niż do połowy. Przykryj i odpocznij przez około dwadzieścia minut. Dziurkacz. Cukier, sok z cytryny i wodę podgrzewamy razem do rozpuszczenia cukru i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180-200 C. Zabijamy z mocy, wlewamy rum i mieszamy. Przygotowany syrop wielokrotnie wylewa się na lekko schłodzone babeczki ułożone na głębokiej tacy. Najlepiej smakują pierwszego dnia, ale równie nietuzinkowo smakują drugiego dnia, gdy są przechowywane w lodówce w szklance. Bita śmietana i zwykły przedmiot powinny być wykorzystane do zawijania. Czerwoną porzeczkę podgrzewam z kilkoma łyżkami cukru i wodą dla wzmocnienia smaku. Po zdjęciu patelni z pieca dodałam jagody.
Dodaj komentarz