urodzinowe babeczki – lista składników:
- 1/8 łyżeczki soli
- 1,25 szkl. mąki
- 0,5szkl.mleka
- 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
- 2łyzeczki startej skórki pomarańczowej
- 55g miękkiego masła
- 0,5łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem:
- 55g roztopionej i ostudzonej gorzkiej czekolady
- 85g miękkiego masła
- 2szkl. cukru pudru
- 1 łyżka likieru o smaku pomarańczowym(wg uznania)
- 2 duże jajka
- 0,25łyzeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczki esencji waniliowej
- 2/3szkl.kakao
- 3 łyżki soku pomarańczowego
- 3/4szkl cukru
- 0,5łyżeczki soli
urodzinowe babeczki Jak przygotować:
Zobacz także: inna ciekawa recepturka
Na urodziny, babeczki. Formę na 12 ciastek wyłóż papierem i rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Skonsolidować sól, mąkę, proszek do pieczenia i pop do pieczenia. W mikserze ubij cukier i masło, aż będą puszyste. Dobrze wymieszaj za każdym razem, gdy dodasz każde jajko. Dodaj skórkę pomarańczową, zmiękczoną czekoladę i miazgę waniliową. W przeciwieństwie do tego, mieszaj mąkę i mleko z niską prędkością, aż do połączenia. Ciasto powinno wypełnić foremki do 3/4 ich wysokości. Podgrzewać 15-20 minut, aż gracz będzie sprężysty w dotyku. Wyjmij konstrukcję z piekarnika i pozwól jej ostygnąć. Wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: Cukier puder, kakao, margarynę, wyciśniętą pomarańczę, spirytus, zing pomarańczy, miksturę i sól połączyć na gładką masę. Lukier należy nałożyć na wierzchy babeczek. Wyślij do zestawu.
Dodaj komentarz