wiosenne babeczki – składniki:
- cukrowa posypka
- ziemniaczanej
- ozdobne listki i stokrotki
- 1łyżeczka sody
- kilka kropel gęstego syropu malinowego/ wiśniowego (opcjonalnie barwnik spożywczy)
- 1 szklanka malin/wiśni (opcjonalnie)
- pszennej
- KREM
- 300ml śmietany
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2,5 łyżki kakao
- 1 opakowanie cukru waniliowego (8g)
- CIASTO
- DEKORACJA
- 100g mąki
- płatki migdałów
- gotowa polewa – gorzka czekolada
- żółte i czerwone draże
- 300g serka mascarpone
- 2 jajka
- 130g cukru
- 160g mąki
- 1/2 szklanki roztopionego masła
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 140g jogurtu
wiosenne babeczki Jak przygotować:
Zobacz również: inna ciekawa recepturka
Wiosenne babeczki Zmieszaj mokre składniki, takie jak: margaryna, jajka i jogurt. Dodajemy cukier. W osobnej misce łączymy suche składniki: przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, kakao i pop. Dodaj drobno posiekaną czekoladę. Połącz masę z suchymi składnikami. Przez jakiś czas miksujemy. Dodaj wiśnie lub maliny. Ciasto powinno wypełnić babeczki. Muffiny pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. W czasie ubijania śmietany dodajemy cukier puder. Delikatnie połączyć z serkiem mascarpone. Krem składa się z dwóch części. Dodaj dwie lub trzy krople syropu do połowy. Aby zrobić różowy krem, skonsoliduj wszystko. Mieszankę wstawić do lodówki. W garnku z wrzącą wodą rozkruszyć lukier. Zanurz wykałaczkę w polewie czekoladowej i pomaluj schematy typowe dla biedronek i trzmieli. Używamy małej polewy, aby przymocować płatki migdałów do skrzydeł. Przykrywamy do wyschnięcia. Posyp babeczki pokruszonym różowo-białym kremem. Aby kremowe kapelusze nabrały wiosennego charakteru, dekorujemy je biedronkami, pszczółkami, stokrotkami, posypką i listkami.
Dodaj komentarz