Przepis na Babeczki borówkowe na cytrynowej pierzyn

Składniki na babeczki borówkowe:

  • 2 żółtka
  • 100 g mąki
  • 200 g mąki
  • pszennej
  • 300 g borówki
  • 100 g cukru
  • 150 ml gorącej przegotowanej wody
  • Masa;
  • 1 galaretka cytrynowa
  • Ciasto:
  • 200 g margaryny
  • 300 ml gęstej śmietany
  • 2 szczypty soli

babeczki borówkowe Przygotowanie:

Zobacz również: ciasteczka bezowe z orzechami

Babeczki z jagodami i pierzyną cytrynową: Na posypanej mąką stolnicy posypać żółtka, posolić i pokrojoną na zimno Kasię. Posiekaj wszystko nożem lub krajalnicą do ciasta, aż utworzą się grudki. Szybko zużyj mieszankę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki, aby schłodziła się na blisko 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmij miksturę z lodówki i rozłóż ją na 20 kulek pekanowych. Nakłuj mieszankę w każdym kształcie babeczki widelcem po wyłożeniu foremek tym ciastem. Przez dziesięć minut podgrzewaj babeczki w temperaturze 200 stopni. Po ostudzeniu odwróć babeczki, aby wyjąć je z foremek. Galaretkę dokładnie wymieszać z wodą do schłodzenia. Dodaj śmietanę i mieszaj, aż okaże się, że jest nieco gęsta. Masę galaretki należy schłodzić do lekkiego stężenia. Masę przełożyć do lejka i wyłożyć nią babeczki, gdy uzyska odpowiednią konsystencję. Na koniec posypać wierzch każdej babeczki jagodami.


Opublikowano

in

by

Tags:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *