babeczki chlebowe – składniki:
- niedźwiedziego
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- pszennej
- do smaku: sól
- 1 cebula
- 40 g masła
- ok. 3/4 szkl. mrożonego groszku zielonego
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- 1 jajko
- FARSZ – ok. 1 szkl. kawałeczków mięsa gotowanego albo/i resztki pieczeni
- 1 czubata łyżka posiekanego szczypiorku
- 1/2 łyżeczki papryki
- 1 jajko
- 1 łyżka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka soli
- CIASTO – 140 g mąki
- ok. 100 ml mleka
- 1 czubata łyżka mielonego suchego chleba razowego
- 3 – 4 łyżki startego żółtego sera
- 20 g świeżych drożdży
- 130 g chleba razowego suchego i zmielonego na miałki proszek
babeczki chlebowe Przygotowanie:
A może spodoba Ci się także: inna receptura
Babeczki z chleba i nadzienia z kurczaka: Wykorzystałam ćwiartki z kurczaka w zasadzie bez żadnych problemów, które pozostały do dopracowania. Całkowicie usunąłem dolne nogi, ponieważ było wokół nich dużo mięsa, dodałem kawałki ugotowanej wcześniej nogi, wszystko trochę posiekałem i włożyłem do miski. Na patelni rozgrzałam olej, obtoczyłam posiekaną cebulę, dodałam mrożony groszek, trochę cukru i około 5 łyżek wody. Dusiłam przez dwie lub trzy minuty, aby pozbyć się szorstkości grochu. Kawałki mięsa były pokryte zawartością patelni. Dodałem jajko, trochę mielonego sera cheddar, szczypiorek i różne smaki całkowicie zmiksowane. Dodałem też proszek do chleba, który wchłonie nadmiar płynu i zapobiegnie wyciekaniu babeczek. Drożdże wcierałam w ciasto z cukrem, aż stało się płynne. Po skonsolidowaniu mąki, soli i mielonego chleba, użyłem rąk, aby natrzeć go zimną pastą do smarowania, aż nie było widocznych grudek tłuszczu. Do ciasta dodałam jajko i płynne drożdże, po czym stopniowo dodałam do niego mleko. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, powinno być lekkie i elastyczne. Nie jest konieczne, aby rosło; Możesz od razu przejść do innych ćwiczeń, takich jak formowanie. Masę podzieliłam na dziesięć części, z każdej uformowałam kulkę, wyrównałam i delikatnie przesunęłam tak, aby powstał ciepły placek. Powinien być wystarczająco duży, aby wyścielić uformowaną bułkę nędzę, a krawędzie powinny być oddalone od siebie o około 1 cm. W ten sposób ułożyłam dziesięć muszli na moje babeczki. Każdy został delikatnie obrobiony z około dwiema układającymi się w stos łyżkami farszu. Aby zapewnić dokładnie rozgrzany spód i dobrze skarmelizowane brzegi babeczki, rozgrzałam piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piekłam strukturę przez około 25 minut na najniższym poziomie. Po podgrzaniu podałam je na ciepło z zupą, ale dodatkowo smakują wyjątkowo wirusowo.
Dodaj komentarz