babeczki drożdżowe z truskawkami – składniki:
30 dag mąki
3 jajka
3 dag drożdży
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru
10 dag margaryny
szklanka mąki
1/3 szklanki cukru
1/3 kostki margaryny
30 dag truskawek
babeczki drożdżowe z truskawkami Przygotowanie:
Babeczki truskawkowo-drożdżowe CIASTO: W misce połącz drożdże, które zostały rozbite w ograniczonej ilości mleka. Dodać cukier, dwa żółtka, jedno jajko i pozostałe mleko. Wymieszaj z mąką, na koniec dodaj zmiękczoną margarynę. Mąkę można dodać, jeśli ciasto jest zbyt klejące. Po 20 minutach wstań w ciepłym miejscu. Do każdej foremki na muffinki włożyć połowę formy, przykryć ciastem i ułożyć na wierzchu połówkę dużej lub małej truskawki. Do posypania użyj przygotowanych wcześniej posypek. WYSYŁKA: Delikatnie połącz palcami wszystkie elementy posypki. Przygotować około 25-30 minut w 180 stopniach.
Zobacz również: inna receptura
Dodaj komentarz