Babeczki kakaowe z kremem posypane kruszonymi ciasteczkami
Składniki na babeczki kakaowe:
- 2 jajka, roztrzepane
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 2 szklanki mąka pszenna
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 30 g pokrusznych ciastek Amaretti
- 1 łyżka likieru amaretto
- 1,5 łyżki mleka (krem)
- 1/4 szklanki kakao
- 125 g masła, roztopionego i ochłodzonego
- 1 łyżka kakao (krem)
- 1,5 szklanki cukru pudru (krem)
- 1 łyżeczka likieru Amaretto (opcjonalnie do kremu)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki maślanki (można dodać 2 łyżki więcej, ciasto jest dość gęste)
- 225 g miękkiego masła (krem)
babeczki kakaowe Jak zrobić
Zobacz koniecznie: ciasteczka z makiem i marmoladą
Wymieszaj suche mocowania w jednej misce, a mokre w drugiej. Ciasto będzie gęste, więc dokładnie połącz suche i mokre składniki. Formy należy wypełnić ciastem na 3/4 wysokości. 2 Masło utrzeć na puszystą masę, następnie piec ok. 25 minut w 200 stopniach (do „suchego patyczka”). Wymieszaj mleko, oddzielone kakao i likier Amaretto. Zrób krem, który jest jedwabisty i puszysty, dokładnie dodając przesiany cukier puder. 3 Lukier przełożyć do worka do pieczenia z naciętą końcówką w gwiazdkę i po ostygnięciu ulepszyć babeczki: posypać rozgniecionymi smakołykami Amaretti.
Dodaj komentarz