Babeczki z kremem karmelowym i nadzieniem solony karmel.
Składniki na babeczki karmelowe:
- 175g mąki pszennej typ 450
- 125g cukru,
- Małe czekoladki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 90g czekolady karmelowej,
- KREM:
- 12 łyżeczek masy kajmakowej,
- 175g masła w temp. pokojowej
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- DODATKOWO:
- 250ml śmietanki 36%,
- BABECZKI:
- 150g serka mascarpone schłodzonego
babeczki karmelowe Przygotowanie:
Zobacz również: najprostsze ciasteczka maślane
1. Czekolada została zmieniona. Wymieszaj pokrojoną w plasterki czekoladę z podgrzaną śmietanką, aż się połączy. Chwilowo schładzamy w lodówce. 2. Babeczki: W blenderze zmiksuj delikatną margarynę z cukrem. Dodać koncentrat waniliowy. Mąkę i proszek do pieczenia mieszamy razem. Dodać jajka i ubić. Uwzględnij suche mocowania i zmniejsz prędkość. Dokładnie wymieszać. 3. Mieszanka powinna wypełnić foremki do babeczek do połowy. Całość zapiekać w 180 stopniach przez około 20-25 minut. Ostudzić po wyjęciu z brojlera. 4. Schłodzony krem karmelowy i mascarpone należy dokładnie połączyć. Napełnij babeczki kajmakiem, wiercąc w nich otwory. Za pomocą ozdobnej końcówki i rękawa cukierniczego wycisnąć krem na wierzch. Na wierzchu posypać małymi czekoladkami.
Dodaj komentarz