Jak już wiecie bardzo uwielbiam przesiadywać w kuchni, piec, gotować a zwłaszcza jak coś sobie wymyślę i uda się to w stu procentach. Tak jak dzisiejsze babeczki bardzo lubię kokos i aromat migdałowy połączenie tych dwóch składników okazało się strzałem w dziesiątkę. Podczas pieczenia zapach unosił się po całym domu a gdy się upiekły nie mogliśmy się oprzeć i jedliśmy jeszcze gorące wiem że tak nie wolno ale pokusa była silniejsza.
babeczki kokosowe – składniki:
- 1 szklanka cukru,
- 3/4 szklanki oleju,
- 4 jajka,
- szklanka – kubek arcoroc.
- 0,5 szklanki mleka,
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2,5 szklanki wiórek kokosowych,
- kilka kropel aromatu migdałowego,
- 1 szklanka mąki,
babeczki kokosowe Jak przygotować:
A może spodoba Ci się także: inna ciekawa recepturka
misce połącz cukier i jajka i całkowicie wymieszaj, aż będą puszyste. 2 Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i aromatem w gotowej masie jajecznej, aby połączyć ją z mąką. 3 Następnie dodaj do mieszanki mleko, olej i płatki kokosowe. 4 Wyłóż blachę do pieczenia papierowymi kubeczkami. Małą chochelką wlewać ciasto do formy, zostawiając około 1,5 cm wolnej przestrzeni na górze. 5 Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i z odpowiednią intensywnością na 20 – 25 minut, w zależności od grilla, aż będzie bardzo upieczone. Po wystygnięciu babeczki wychodzą idealnie po wyjęciu z papierowych foremek. Powstało sześć przemoczonych, miękkich i przepysznych herbatników. Z tego przepisu wyszły mi 33 babeczki.
Dodaj komentarz