Przepis na Babeczki szwarcwaldzkie

Mini wersja klasycznego tortu szwarcwaldzkieho: ciemne babeczki z konfiturą wiśniową i kremem śmietankowym.

Składniki na babeczki szwarcwaldzkie:

  • 4 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 400g śmietanki 30%,
  • 125g serka mascarpone,
  • 80g cukru,
  • 220g mąki tortowej,
  • 80ml oleju,
  • KREM:
  • konfitura wiśniowa,
  • 200ml mleka,
  • NADZIENIE I DEKORACJE:
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • Posypka czekoladowa,
  • 30g kakao,
  • CIASTO:

babeczki szwarcwaldzkie Przygotowanie:

Zobacz koniecznie: inny ciekawy przepis

1. Użyj papierowych kubków do wyłożenia formy na babeczki. W misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i cukier waniliowy. Rozbij jajko do oddzielnej miski i wymieszaj je z mlekiem i olejem. 2. Wlewając do siebie suche i mokre składniki, stają się jednym. 3. Na 3/4 poziomu opróżnij odtwarzacz do papierowych kubków. Przygotuj się na około 20 minut w 180 stopniach wszędzie. 4. Za pomocą łyżki wyjmij schłodzone babeczki i napełnij je dżemem. 5. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Zmiksuj serek mascarpone na gładką masę. 6. Przy pomocy rękawa cukierniczego udekoruj wierzchy babeczek posypką czekoladową. Daj mu ostateczny szlif.


Opublikowano

in

by

Tags:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *