Mini wersja klasycznego tortu szwarcwaldzkieho: ciemne babeczki z konfiturą wiśniową i kremem śmietankowym.
Składniki na babeczki szwarcwaldzkie:
- 4 łyżeczki cukru waniliowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 400g śmietanki 30%,
- 125g serka mascarpone,
- 80g cukru,
- 220g mąki tortowej,
- 80ml oleju,
- KREM:
- konfitura wiśniowa,
- 200ml mleka,
- NADZIENIE I DEKORACJE:
- 2 jajka,
- 3 łyżki cukru pudru,
- Posypka czekoladowa,
- 30g kakao,
- CIASTO:
babeczki szwarcwaldzkie Przygotowanie:
Zobacz koniecznie: inny ciekawy przepis
1. Użyj papierowych kubków do wyłożenia formy na babeczki. W misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i cukier waniliowy. Rozbij jajko do oddzielnej miski i wymieszaj je z mlekiem i olejem. 2. Wlewając do siebie suche i mokre składniki, stają się jednym. 3. Na 3/4 poziomu opróżnij odtwarzacz do papierowych kubków. Przygotuj się na około 20 minut w 180 stopniach wszędzie. 4. Za pomocą łyżki wyjmij schłodzone babeczki i napełnij je dżemem. 5. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Zmiksuj serek mascarpone na gładką masę. 6. Przy pomocy rękawa cukierniczego udekoruj wierzchy babeczek posypką czekoladową. Daj mu ostateczny szlif.
Dodaj komentarz