babeczki truskawkowe – składniki:
- 1/2 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 150g gęstej smietany
- 1,5 szklanki mąki
- 2 żółtka
- cukier bita śmietana
- łyżka gęstej śmietany
- mały jogurt
- Nadzienie truskawkowe:
- 1kg truskawek
- 15dag margarnyn lub masła
- Babeczki:
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
babeczki truskawkowe Przygotowanie:
Zobacz również: inny ciekawy przepis
Babeczki z truskawkami Umyj truskawki i usuń szypułki. Odłóż kilka truskawek, bo będą babeczki (dla zabawy), a resztę wymieszaj z jogurtem i śmietaną. Do smaku dodać kilka łyżek cukru. Posiekaj nożem masło, które zostało dodane do mieszanki mąki i proszku do pieczenia. Po dodaniu pozostałych składników szybko zagnieść ciasto, następnie schłodzić przez około godzinę. Po wyeliminowaniu kombinacji i rozprowadzeniu jej do grubości 3 mm formujemy z odtwarzacza babeczki i wypełniamy foremki. W temperaturze 180 stopni podgrzewać przez 20 minut, aż się ładnie zarumieni. Babeczki powinny być wypełnione truskawkami, bitą śmietaną i napojem truskawkowym, gdy tylko ostygną. z idealnym momentem na przyjęcie dla młodzieży.
Dodaj komentarz