To idealna przekąska. Babeczki przygotuje się bardzo szybko, a swoim smakiem zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Smakują bowiem pysznie na ciepło i na zimno.
Składniki na babeczki wytrawne:
- Sól, pieprz
- 5 łyżek mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju
- Zioła prowansalskie (lub inne ulubione przyprawy i zioła)
- 10 łyżek mąki pszennej
- 3/4 szklanki maślanki
- 5-7 suszonych pomidorów
- 200g sera feta
- 2 jajka
babeczki wytrawne Przygotowanie:
Zobacz również: inny przepis
1. W jednej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce ubij jajka z maślanką i olejem. Posyp ziołami, pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Połącz suche składniki i mokre składniki w misce. Dodać pokruszoną fetę i pokrojone w kostkę suszone pomidory. Dobrze wymieszaj ciasto. Połączenie powinno stworzyć masę, która jest naprawdę gęsta. Ciasto powinno wypełnić foremki mniej więcej do jednej trzeciej. Przez 20 do 25 minut przygotuj babeczki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Dodaj komentarz