To idealna przekąska. Babeczki przygotuje się bardzo szybko, a swoim smakiem zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Smakują bowiem pysznie na ciepło i na zimno.
Składniki na babeczki z ciasta francuskiego z kurczakiem:
- 1 marchewka
- Sól, pieprz
- 2 cebule
- Ziarna słonecznika
- 2-3 łyżki śmietany
- 1 opakowania ciasta francuskiego
- Masło
- 1 czerwona papryka
- Natka pietruszki
- 1 jajko
- 2 piersi z kurczaka
babeczki z ciasta francuskiego z kurczakiem Przygotowanie
A może spodoba Ci się także: naleśniki z masłem orzechowym
1. Filet z kurczaka należy po umyciu i wytarciu pokroić na małe kawałki. Uformuj i usuń nasiona z papryki. Za pomocą grubej tarki zetrzyj pokrojoną marchewkę. Cebulę obrać, drobno posiekać razem z natką pietruszki. Dodaj mięso na patelnię z dwiema lub trzema łyżkami margaryny i smaż przez kilka sekund. Wymieszaj z pietruszką i warzywami. Całość dusić przez jakiś czas. Przed zmiksowaniem posolić i pieprzyć śmietankę i białko jaja. Napełnij wszystko farszem. Całkowicie wymieszaj i odłóż na bok. Po rozwinięciu pokrój ciasto francuskie na kwadraty licząc papier. Przykryj je foremkami do ciastek. Nadziać babeczki jedzeniem. Konieczne jest wewnętrzne zawalenie rogów kwadratów. Wierzch babeczek posmarować żółtkiem i posypać słonecznikiem. Babeczki pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach. na złoty odcień.
Dodaj komentarz