Babeczki smakują rewelacyjnie i sprawdzą się jako syta przekąska (nawet w pracy, czy na spacerze) lub pyszne śniadanie. Są mocno wilgotne oraz bardzo aromatyczne. Zapewniam, że polubią je dzieci i dorośli!
babeczki z cukinii na słono – składniki:
- 1 łyżeczka papryki słodkiej (płaska)
- 1 łyżeczka suszonego koperku
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
- 50 ml mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- (około 8 sztuk)
- 2 jajka
- 50g masła
- 100g mąki żytniej (u mnie typ 720; można użyć pszennej)
- 300g cukinii
babeczki z cukinii na słono Przygotowanie:
A może spodoba Ci się także: inny ciekawy przepis
1. Cukinię ścieramy na grubej tarce po tym, jak pasta nieco ostygnie. Wymieszaj jajka, mleko i rozprowadź w głównej misce przed dodaniem cukinii. W drugim zbierz mąkę razem z popem i aromatami. Zmiksuj wszystkie mocowania całkowicie, ale delikatnie. Foremkę do babeczek wyłożoną papilotkami napełnij odtwarzaczem. Babeczki od czasu do czasu będą się podnosić i opadać podczas stygnięcia.) Całość należy podgrzewać przez 25 do 30 minut w temperaturze 180 stopni w nagrzanym piekarniku. Wytrzeć babeczki z naczynia i ostudzić na metalowej podstawce.
Dodaj komentarz