Późną, nocną porą, leżąc w łóżku i odpływając w zasłużony sen, nagle przypomniała mi się scena z pewnego amerykańskiego filmu. Para młodych kochanków w małym barze z charakterystycznym wystrojem dyskutuje zawzięcie i wcina kanapki z dżemem i masłem orzechowym… no i się rozbudziłam. Co ci Amerykanie widzą w tym dziwacznym połączeniu?! Odpowiedzi udzieliłam sobie dnia następnego. Już wiem, jak może ten smak zauroczyć i zachwycić!
babeczki z dżemem – lista składników:
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 250g sera mascarpone
- ¾ szklanki mleka
- 6 łyżek masła orzechowego (u mnie crunchy, czyli z kawałkami fistaszków, ale można również użyć masła gładkiego)
- waniliowe babeczki:
- 70g cukru
- 1 jajko
- mały słoiczek ulubionego dżemu, najlepiej kwaśnego (u mnie to dżem z czarnej porzeczki)
- 200g mąki pszennej
- 120g masła
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- nadzienie:
- 150g cukru
- fistaszkowy krem:
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany 18%
babeczki z dżemem Przygotowanie
Zobacz również: lukier ozdobny
PRZYGOTOWANIE: Ustaw temperaturę pieca na 180 stopni. Formę do pieczenia można wyłożyć papilotkami. Pasta do smarowania powinna zostać rozdrobniona w garnku przy niskiej mocy przed schłodzeniem. 2 PRZYGOTOWANIE WANILIOWYCH MANKIETÓW W jednej misce dokładnie wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Za pomocą trzepaczki lub drążka kuchennego energicznie wymieszaj jajko, cukier i koncentrat waniliowy w powstałej misce, aż składniki dobrze się połączą. Zmiksuj jeszcze raz ze schłodzoną margaryną w następnym blenderze, aż powstanie gładka, puszysta masa (kilka sekund). Następnie dodać mleko i jeszcze raz zmiksować do połączenia i rozrzedzenia składników. Zwolnij i złap drewnianą łyżkę z ręki. Mąkę należy zalać mieszanką margaryny i szybko i szybko wymieszać. Staraj się unikać mieszania przez bardzo długi czas; Mieszaj łyżką, aż suche składniki całkowicie pokryją te sypkie. Absolutnie nie interesują nas wyboje. Jeśli nie będziemy zbyt długo miksować ani miksować, nasze babeczki będą lekkie i przewiewne. W ostatniej możliwej chwili dodać śmietanę i rozsmarować ją na chwilę, aby skonsolidować ją z pozostałymi mocowaniami. W tej chwili babeczka jest gotowa. Powinno być bardzo rzadkie i lekkie, z dobrze widocznymi grudkami mąki. 3 Opróżnij odtwarzacz do papierowych kubków do górnej jednej trzeciej jego poziomu, a następnie przygotuj się na 20 do 23 minut, aby uzyskać przyjemny odcień ziemi. Pod koniec procesu pieczenia można przetestować ciasto pod kątem „suchego patyczka”, aby sprawdzić, czy wnętrze jest szorstkie. Upewnij się, że babeczki nie przesuszą się w piecu. Po pieczeniu przez 21 do 22 minut powinny być idealnie wilgotne i puszyste. Pozostaw babeczki w foremce na około 15 minut, aby wypuściły powietrze. Następnie umieść je na stojaku z drutu i pozwól im całkowicie ostygnąć. 4 ZROBIĆ KREM ORZECHOWY W misce ubij cukier i ekstrakt waniliowy z mascarpone, aż krem będzie gładki i puszysty. Mieszaj po jednej łyżce masła orzechowego na raz, aż mieszanina będzie przypominać śmietanę. Gotowy! 5 WSZYSTKO POŁĄCZYĆ Małym nożem lub łyżką zrobić dziurki w ostudzonych babeczkach. Babeczki są następnie ładowane dżemem (około łyżeczki). Wycięty kawałek ciasta i krem ponownie je zakrywamy. Powinno to być możliwe do wyobrażenia za pomocą szpatułki lub wyciśnięcia kremu do ciasta za pomocą ozdobnej końcówki i nałożenia go na babeczki, aby zawijasy wyglądały uczciwie. Bądź więc czujny! Jeśli tak jak ja wybrałeś chrupiące masło orzechowe, najlepiej będzie unikać podawania kremu przez rękaw lub posypywania, ale tylko w bardzo niewielkim stopniu, butelki, ponieważ kawałki orzeszków niewątpliwie mogą ją zatkać. Dodatkowo krem, który został nałożony w tym przypadku łyżeczką i niewielką pomocą palców, ma czarujący walor. 6
Dodaj komentarz