babeczki z jezynami – składniki:
- 1 kostka masła
- 3 łyżki śmietany
- Reszta:
- Masa:
- Winogrona
- 25 dkg margaryny
- 3 łyżki kakao
- Brzoskwinie
- Ciasto:
- Jezyny
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 dkg mąki
- 12 dkg cukru
- 0,5 szklanki cukru pudru
- Jagody
- Galaretki owocowe
- Sok z połowy cytryny
babeczki z jezynami Przygotowanie:
Zobacz również: inna receptura
Herbatniki z jeżynami i jagodami Zrób dżemy z odrobiną wody, która została ci podana. Wlej mieszaninę do głębokiego talerza i pozostaw na co najmniej godzinę przed podaniem. Ubij żółtka z cukrem i wymieszaj je z mąką przed dodaniem pozostałych składników. Tłuszcz siekamy z mąką. Mieszanina powinna być krucha. Włożyć foremki. Piec około 25 minut w 180 stopniach na złoty kolor. Rozsmarować krem na pastę. Nieco dokładniej wymieszać z cukrem pudrem. Kakao i sok z cytryny należy dodać do połowy. Pracować na kruchych babeczkach ze skutkami zabrudzeń powstałych po rozłożeniu masy. Wysiej winogrona, obierz brzoskwinie i pokrój je w cienkie plasterki przed podaniem.
Dodaj komentarz