babeczki z morelami – składniki:
- 1 łyżka kakao
- 1 jajko
- ciasto: 3 świeże morele
- 2 lyżki cukru
- kuleczki cukrowe do ozdoby
- 1/4 szkl mleka
- 3 świeże morele
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka oleju
- 1 szkl mąki
- krem: 1 szkl mleka
- 1 budyń waniliowy w proszku
- 150 g masła
babeczki z morelami Jak zrobić:
Zobacz koniecznie: inna receptura
Roladki morelowe: Trzy morele należy wyprać chemicznie. Nasiona należy wyjąć z produktu ekologicznego po pokrojeniu go na małe trójwymiarowe kształty. Do każdej foremki wyłożonej papilotkami dodać kilka kawałków moreli. W misce wymieszaj mąkę, kakao, jajko, olej, cukier, mleko, proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie wymieszaj śliwki. Ogromna łyżka odtwarzacza kakaowego na ciastko wystarczy, aby pokryć morele. W temperaturze 200 stopni gotuj babeczki przez 30 minut. Zdejmij babeczki z patelni po upieczeniu i pozwól im ostygnąć. Gotuj budyń podczas pieczenia babeczek: Po rozpuszczeniu proszku w 1/4 szklanki mleka, zagotuj mieszankę budyniową z 3/4 szklanki mleka, cukrem i wodą. Wrzące mleko mieszamy z roztopionym budyniem przez chwilę. Budyń jest przenoszony do stojaka chłodzącego. Po wymieszaniu miękkiego masła na puszystą masę dodać jedną łyżkę zimnego budyniu i mieszać, aż cały budyń zostanie dodany. Morele należy oczyścić i osuszyć. Po usunięciu nasion wykonaj w nich kilka małych nacięć. Nałóż krem budyniowy na chrupiące babeczki za pomocą podgrzanego, porządnego worka. Na koniec użyj plasterków moreli i cukrowych dekoracji, aby ozdobić babeczki. nbsp;
Dodaj komentarz