Składniki na pomarańczowe babeczki:
- 1,5 łyżki słodkiej śmietanki 30%
- 4 łyżki cukru
- 100 ml mleka
- 2 łyżki domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 duże wiejskie jajko
- 125 ml oleju
- pszennej
- 25 ml słodkiej śmietany
- 30 g deserowej czekolady
- 100 g mąki
- 200 g mąki
- kolorowa posypka do ciast
- 1 duża cytryna
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Polewa :
pomarańczowe babeczki Jak zrobić
Zobacz koniecznie: inny przepis
Babeczki z lukrem pomarańczowo-cytrynowym Cytrynę należy obrać, dokładnie oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Połącz cukier, proszek do pieczenia i obie mąki w jednej misce. Dodaj pasek pomarańczy i sok, który został wyciśnięty z cytryny podczas krojenia do suchych mocowań i wszystko wymieszaj widelcem. W drugiej misce dokładnie wymieszaj mleko, jajka i olej. Połącz płynne i suche składniki (ja zawsze używam widelca do wymieszania ciasta na babeczki). Ciasto należy wlać do silikonowych foremek na muffinki. W piekarniku nagrzanym do 175 stopni piec babeczki przez 25 do 30 minut. Po upieczeniu wyłożyć babeczki na metalową kratkę do ostygnięcia. Umieść miskę nad małym garnkiem, w którym jest woda. Woda nie powinna dostać się do miski. Dodaj śmietankę do miski z kawałkami połamanej czekolady i mieszaj, aż śmietanka i czekolada dobrze się połączą. Gotową polewą wylewamy babeczki i posypujemy posypką.
Dodaj komentarz