Przepis na Cytrynowo pomarańczowe babeczki

Składniki na pomarańczowe babeczki:

  • 1,5 łyżki słodkiej śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 duże wiejskie jajko
  • 125 ml oleju
  • pszennej
  • 25 ml słodkiej śmietany
  • 30 g deserowej czekolady
  • 100 g mąki
  • 200 g mąki
  • kolorowa posypka do ciast
  • 1 duża cytryna
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Polewa :

pomarańczowe babeczki Jak zrobić

Zobacz koniecznie: inny przepis

Babeczki z lukrem pomarańczowo-cytrynowym Cytrynę należy obrać, dokładnie oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Połącz cukier, proszek do pieczenia i obie mąki w jednej misce. Dodaj pasek pomarańczy i sok, który został wyciśnięty z cytryny podczas krojenia do suchych mocowań i wszystko wymieszaj widelcem. W drugiej misce dokładnie wymieszaj mleko, jajka i olej. Połącz płynne i suche składniki (ja zawsze używam widelca do wymieszania ciasta na babeczki). Ciasto należy wlać do silikonowych foremek na muffinki. W piekarniku nagrzanym do 175 stopni piec babeczki przez 25 do 30 minut. Po upieczeniu wyłożyć babeczki na metalową kratkę do ostygnięcia. Umieść miskę nad małym garnkiem, w którym jest woda. Woda nie powinna dostać się do miski. Dodaj śmietankę do miski z kawałkami połamanej czekolady i mieszaj, aż śmietanka i czekolada dobrze się połączą. Gotową polewą wylewamy babeczki i posypujemy posypką.


Opublikowano

in

by

Tags:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *