Babeczki którymi zachwycą się dzieci i nie tylko. Można powiedzieć że z niespodzianką w środku. Są banalnie proste do zrobienia a nadzienie z marcepanu rozpływa się w ustach. Świąteczne babeczki niespodzianki.
Składniki na babeczki z marcepanem:
- 75 ml mleka
- 40 g roztopionego masła
- 6 cukierków czekoladowych z marcepanem
- 40 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 100 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- lukier
- 1 łyżka czubata kakao
- cztery kostki czekolady gorzkiej
- szczypta soli
babeczki z marcepanem Jak przygotować:
A może spodoba Ci się także: inny ciekawy przepis
Ubij jajko w misce przed dodaniem zimnego masła, mleka, kakao, cukru i cukru waniliowego za pomocą miksera. Po przefiltrowaniu mąki i proszku do pieczenia do ubitej masy dodać zmieloną ciemną czekoladę. Nadal używam blendera. Ja upiekłam babeczki w silikonowej foremce. Możesz jednak użyć standardowej formy na muffiny, jeśli wyłożysz ją papierowymi kubeczkami. Po drugie, z tego przepisu wyszło sześć babeczek. Cukierek pokryty marcepanem, kolejna łyżka ciasta i nacisk są przykładane do każdej babeczki, aby zapobiec rozlaniu. Napełnij formy do około dwóch trzecich pojemności. Kiedy cukierki są całkowicie zanurzone, jest dobrze. W 180 stopniach podgrzej brojler przez 20 do 25 minut. Staraj się nie wyjmować babeczek z konstrukcji, dopóki całkowicie nie ostygną. Mogę do woli zamrozić zimno.
Dodaj komentarz