drożdżowe babeczki – lista składników:
- sól
- 30 g świeżych drożdży
- 15 koktajlowych pomidorków
- 1 łyżeczka soli
- 300 ml letniego mleka
- pieprz
- Ciasto :
- 5 cienkich parówek drobiowych podwędzanych
- pszennej
- 1/4 szk oleju
- 3 łyżki prażonej cebulki
- rzepakowego
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- 500 g mąki
- 100 g topionego serka
- Nadzienie :
- chili do smaku
drożdżowe babeczki Jak zrobić
Zobacz również: inna receptura
Babeczki na drożdżach i grzybach Dodaj pół łyżeczki mąki i cukru do ciepłego mleka, aby drożdże się rozpuściły. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Dodaj sól, żółtko jajka i wyrośnięte drożdże do pozostałej mąki w misce. Po wyrobieniu ciasta dodaj olej i opcjonalnie płatki chili. Wszystko wyrobić na gładką masę, odstawić w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia. Czekamy, aż ciasto wyrośnie, robimy nadzienie do babeczek. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego i podsmaż drobno posiekaną suszoną paprykę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Eliminuję dużą część nasion z papryki, aby nie była zbyt gorąca. Pieczarki po obraniu pokroić na ćwiartki. Przed włożeniem na patelnię mięso mielone rozdrobnić widelcem. Po podsmażeniu dodać pieczarki, całość dusić, aż woda z grzybów odparuje. Po 15 minutach smażenia dodać połowę roztopionego sera i mieszać do rozpuszczenia. Po wyjęciu z palnika pozostaw patelnię do ostygnięcia przez kilka minut. Następnie do farszu dodać jajko, natkę pietruszki, pastę paprykową, paprykę w proszku i kilka suszonych żurawin. Wszystko dobrze połączyć. Z ciasta po rozwałkowaniu wycinamy kółka na grubość 7-8 mm. Po włożeniu napełnij nimi foremki na muffiny. Do środka włóż łyżkę przygotowanego wcześniej nadzienia, a na wierzch połóż rozpuszczony cheddar pokrojony na małe kawałki. Włóż brojler nagrzany do 180 stopni i gotuj przez 25-30 minut. Posypane zieloną cebulką, podawaj. Lub z drugiej strony z ketchupem.
Dodaj komentarz