Przepis na Drożdżowe babeczki ostro nadziane

drożdżowe babeczki – lista składników:

  • sól
  • 30 g świeżych drożdży
  • 15 koktajlowych pomidorków
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 ml letniego mleka
  • pieprz
  • Ciasto :
  • 5 cienkich parówek drobiowych podwędzanych
  • pszennej
  • 1/4 szk oleju
  • 3 łyżki prażonej cebulki
  • rzepakowego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 500 g mąki
  • 100 g topionego serka
  • Nadzienie :
  • chili do smaku

drożdżowe babeczki Jak zrobić

Zobacz również: inna receptura

Babeczki na drożdżach i grzybach Dodaj pół łyżeczki mąki i cukru do ciepłego mleka, aby drożdże się rozpuściły. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Dodaj sól, żółtko jajka i wyrośnięte drożdże do pozostałej mąki w misce. Po wyrobieniu ciasta dodaj olej i opcjonalnie płatki chili. Wszystko wyrobić na gładką masę, odstawić w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia. Czekamy, aż ciasto wyrośnie, robimy nadzienie do babeczek. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego i podsmaż drobno posiekaną suszoną paprykę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Eliminuję dużą część nasion z papryki, aby nie była zbyt gorąca. Pieczarki po obraniu pokroić na ćwiartki. Przed włożeniem na patelnię mięso mielone rozdrobnić widelcem. Po podsmażeniu dodać pieczarki, całość dusić, aż woda z grzybów odparuje. Po 15 minutach smażenia dodać połowę roztopionego sera i mieszać do rozpuszczenia. Po wyjęciu z palnika pozostaw patelnię do ostygnięcia przez kilka minut. Następnie do farszu dodać jajko, natkę pietruszki, pastę paprykową, paprykę w proszku i kilka suszonych żurawin. Wszystko dobrze połączyć. Z ciasta po rozwałkowaniu wycinamy kółka na grubość 7-8 mm. Po włożeniu napełnij nimi foremki na muffiny. Do środka włóż łyżkę przygotowanego wcześniej nadzienia, a na wierzch połóż rozpuszczony cheddar pokrojony na małe kawałki. Włóż brojler nagrzany do 180 stopni i gotuj przez 25-30 minut. Posypane zieloną cebulką, podawaj. Lub z drugiej strony z ketchupem.


Opublikowano

in

by

Tags:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *