Słodkie jogurtowo waniliowe babeczki-muffinki z kwaskowymi czerwonymi porzeczkami. Polecam!
waniliowe babeczki – lista składników:
- cukier do posypania porzeczek
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do oprószenia
- 1 mały kubek jogurtu waniliowego około 125 g
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- czerwone porzeczki około 150 g
- szczypta soli
waniliowe babeczki Jak zrobić
Zobacz także: inna receptura
1. Dodaj proszek do pieczenia, sól i cukry do przesączonej mąki. Połącz jajka, olej i jogurt w kolejnej misce. Mieszaj wszystko, aż wszystko się skonsoliduje. Pod koniec dodajemy większość umytych, pozbawionych pestek porzeczek, układamy w foremkach, obficie posypujemy babeczki i delikatnie posypujemy cukrem. Podczas pieczenia porzeczek nada im to słodki wygląd. Piec przez 20 do 25 minut w nagrzanym piekarniku lub do momentu, aż patyczek wbity w środek wyjdzie czysty. Zaraz po ostygnięciu delikatnie posypać cukrem pudrem. Mieć smaczny posiłek!
Dodaj komentarz