Przepis na Kakaowe babeczki drożdżowe z kruszonką

babeczki drożdżowe z kruszonką – lista składników:

  • 50 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki mleka
  • 55 g roztopionego masła
  • 80 g mąki
  • 50 g margaryny
  • Marmolada wieloowocowa
  • Kruszonka:
  • 7 g suchych drożdży
  • pszennej
  • Do posmarowania: 1 jajko + 1 łyżka mleka
  • pszennej
  • 250 g mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 3 żółtka (M)
  • 60 g cukru

babeczki drożdżowe z kruszonką Jak przygotować

A może spodoba Ci się także: inny przepis

mąki, kakao i drożdży powstają babeczki z kruszonką. Dodaj żółtka, cukry, mleko i ubij trzepaczką. Na sam koniec dodać roztopioną margarynę. Tworzymy jednolite, gładkie połączenie. Włóż je do oprószonej mąką miski. Przykryć ściereczką i odstawić na półtorej godziny (aby podwoiło objętość). Następnie ciasto należy podzielić na osiem części i chwilę wyrabiać. Każdą należy uformować w kulę, spłaszczyć, posypać łyżeczką marmolady, a następnie skleić. Kulki układamy łączeniem do dołu w silikonowych foremkach. Odstaw na czterdzieści minut pod przykryciem. Posmarować mlekiem i jajkiem i posypać kruszonką. Podgrzewać przez 20 minut w temperaturze 190°C. Po zmieszaniu składników rozgnieć palcami.


Opublikowano

in

by

Tags:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *