babeczki drożdżowe z kruszonką – lista składników:
- 50 g cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 0,5 szklanki mleka
- 55 g roztopionego masła
- 80 g mąki
- 50 g margaryny
- Marmolada wieloowocowa
- Kruszonka:
- 7 g suchych drożdży
- pszennej
- Do posmarowania: 1 jajko + 1 łyżka mleka
- pszennej
- 250 g mąki
- 1 łyżka kakao
- 3 żółtka (M)
- 60 g cukru
babeczki drożdżowe z kruszonką Jak przygotować
A może spodoba Ci się także: inny przepis
mąki, kakao i drożdży powstają babeczki z kruszonką. Dodaj żółtka, cukry, mleko i ubij trzepaczką. Na sam koniec dodać roztopioną margarynę. Tworzymy jednolite, gładkie połączenie. Włóż je do oprószonej mąką miski. Przykryć ściereczką i odstawić na półtorej godziny (aby podwoiło objętość). Następnie ciasto należy podzielić na osiem części i chwilę wyrabiać. Każdą należy uformować w kulę, spłaszczyć, posypać łyżeczką marmolady, a następnie skleić. Kulki układamy łączeniem do dołu w silikonowych foremkach. Odstaw na czterdzieści minut pod przykryciem. Posmarować mlekiem i jajkiem i posypać kruszonką. Podgrzewać przez 20 minut w temperaturze 190°C. Po zmieszaniu składników rozgnieć palcami.
Dodaj komentarz